SOCIAL 2 august 2018

Se pregătesc noi creșteri de tarif la salubritate

de Iulia Drăghici - Taraș | 1715 vizualizări

Cei care vor colecta selectiv ar putea plăti mai puțin, conform noilor prevederi legislative

Noile reglementări privind protecția mediului și colectarea deșeurilor, ce vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2019, anunță scumpiri ale taxelor de salubritate, dar și noi reguli de gestionare a deșeurilor. Majorările care s-ar putea aplica de anul viitor nu sunt totuși atât de mari pe cât se așteptau specialiștii covăsneni și ar putea fi diferențiate în mediul rural și urban, dar și în funcție de colectarea selectivă individuală.

Dacă până la apariția Ordonanței de Urgență nr. 74/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, specialiștii covăsneni discutau de majorări de până la 2,5 lei la facturile de salubritate, pe fondul noilor taxe de mediu, de la intrarea în vigoare a Ordonanței, aceștia anticipează majorări de până la un leu. De asemenea, aplicarea diferențiată a tarifelor ar putea însemna inexistența acestor scumpiri în unele localități din mediul rural, a precizat miercuri președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Management al Deșeurilor (ADI SIMD) Covasna, Ambrus József.

„În primul rând se introduce o nouă taxă. Aceasta este de fapt taxa de 80 de lei care era suspendată și intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, acum se reduce la 30 de lei. Este bine. Toți care suntem în acest sistem suntem de acord cu o taxă de depunere, că se numește așa sau taxă de economie circulară, trebuie introdusă. Numai că nu este totuna când și cum. Atâta timp cât aceste sisteme de management integrat al deșeurilor nu funcționează în toată țara, este foarte greu să introduci”, a spus președintele ADI – SIMD Covasna.

Acesta a mai precizat că dacă de la 1 ianuarie se va introduce taxa de 30 de lei la nivel național, din 2020 aceeași taxă de economie circulară va fi majorată la 80 de lei pe tona de deșeu depozitat, potrivit noii reglementări, în loc de 100 de lei, cât era stabilit înainte de a intra în vigoare Ordonanța de Urgență.

„Acum acești 30 de lei sunt suportabili, dar vine 2020, când va crește la 80 de lei. Sau așa cum se modifică legislația în țara noastră, poate să se dubleze într-o zi. Nu-i totuna să plătești 50 de bani sau să plătești 2 lei”, a punctat președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Management al Deșeurilor din județul Covasna, care a reamintit importanța colectării selective.

Plătești pentru cât arunci

Ambrus József a subliniat că reglementările propuse de guvernanți prevăd și o regulă de „plătești pentru cât arunci”, foarte bună în teorie, însă greu de aplicat, mai ales la blocuri.

„Operatorii de deșeuri vor fi obligați să pună tarif diferențiat. Cel care nu va selecta va plăti mai mult. Scurt. (...) Teoretic este perfect, numai că nu știm cum vom face. (...) Sunt modificări teoretic bune, dar din păcate, practic, cred că o se ne lovim de foarte, foarte multe probleme. Eu am întrebări multe”, a mai spus, în concluzie, Ambrus József.

La Sfântu Gheorghe, tarifele la salubritate au crescut și în 2017, cu câte un leu pentru locuitorii din mediul urban și 50 de bani pentru cei din mediul rural. În paralel, firma din reședința de județ a implementat o serie de metode de colectare care au dus la o creștere semnificativă a gradului de colectare selectivă, de 30% în primele luni ale anului 2018.

Președintele ADI – SIMD Covasna a mai subliniat că în curând la nivelul județului Covasna vor începe campanii mai agresive de informare cu privire la importanța colectării selective și la consecințele nerespectării regulilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.