SOCIAL 16 noiembrie 2022

Sanitas Covasna, despre salarizarea din sistemul sanitar: „Este un haos total”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1084 vizualizări

Angajații din sistemul sanitar din județul Covasna au multe nemulțumiri legate de aplicarea Legii salarizării, subliniază președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici. 

Liderul sindicatului Sanitas din județul Covasna a spus că inflația și creșterea prețurilor, haosul din sistemul medical din timpul pandemiei, cu sporuri promise și neacordate, sau faptul că există o lege a salarizării care nu se aplică unitar sunt câteva dintre motivele care generează foarte multe nemulțumiri în rândul angajaților din sănătate. 

S-au acumulat în această perioadă o sumedenie de nemulțumiri. (...) Lucrurile sunt complicate și toată lumea este nemulțumită. Această inflație care este ridicată pur și simplu a redus puterea de cumpărare a salariaților. Cei mai afectați sunt cei care nu beneficiază de legea salarizării la nivelul maxim de salarizare. (...) Astăzi, cei mai umiliți sunt personalul TESA, infirmierele și îngrijitoarele. Ei ar fi trebuit să beneficieze, potrivit legii salarizării, începând cu ianuarie 2018 până în ianuarie 2022, de niște creșteri etapizate, în așa fel încât astăzi toată lumea, toți salariații bugetari, indiferent de sectorul de activitate, trebuia să fie cu salarizarea la maxim. Aceste categorii au beneficiat de două tranșe. După discuții și acțiuni de protest, s-a mai acordat o fărâmă. (...) Am ajuns să ne confruntăm cu nemulțumirea lor reală, deoarece veniturile lor de astăzi nu sunt, ca putere de cumpărare, nici măcar la nivelul din 2017, cu această rată de inflație. (...) La un moment dat chiar am simțit că ne sufocăm. Aveam undeva la 400 și ceva de dosare, pe toate drepturile: stimulente de risc pe asistența socială, (...) legea 56, cu merite pentru personalul medical, (...) sporurile la medicina școlară. (...) Este un haos total. (...) Mi se pare că vom intra într-o mare problemă la începutul anului viitor, dacă nu se va interveni. (...) Avem o listă foarte lungă, dar cea mai importantă este aplicarea legii salarizării”, a spus președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, într-o conferință de presă, organizată marți la sediul instituției. 

Tot acesta a punctat și că „cel mai grav este, de exemplu, la nivelul județului, și pregătesc încă un set de procese, total diferit, voi încerca să mă adresez inclusiv Curții Constituționale, salariații de la Baraolt și Târgu Secuiesc din 2017 până în prezent nu au beneficiat de vouchere de vacanță”. 

Președintele Sanitas Covasna a punctat, în același timp, și că e greu de explicat cum mai funcționează spitalele în prezent, când valoarea costurilor pentru fiecare caz tratat este decontată de Casa de Asigurări raportat la prețurile din 2015. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.