Sanitas continuă să câștige drepturi salariale în instanţă
Sindicaliștii de la Sanitas Covasna continuă să-și câștige în instanță drepturile salariale, cel mai recent caz fiind cel în care cinci persoane au recuperat cei 25% tăiați din salarii anul trecut în urma unui proces cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că primul termen pentru restul salariaților pe care-i reprezintă – funcționarii publici, fiind pe contencios-administrativ, va avea loc în luna octombrie.
Potrivit lui Neagovici, în ceea ce privește drepturile salariale ale celor de la DSP, Casa de Pensii – personal contractual, Centrul de Transfuzii Sangvine Covasna și fostul Spital de la Vâlcele (cu personalul preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna), s-au câștigat drepturile salariale a 165 de persoane, suma totală pe care acestea trebuie să o primească fiind undeva în jurul a 500.000 de lei.
Neagovici a declarat că au fost deja inițiate demersurile în acest sens, fiind făcute notificări către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Transfuzii Sangvine; în cazul în care banii oamenilor nu vor fi returnați de la centru, susține Neagovici, se va trece la exacutarea silită a sentințelor judecătorești, prin poprire pe conturile DSP și cel al Centrului de Transfuzii Covasna, astfel încât oamenii din sistem să primească ceea ce li se cuvine.
Salariaţii Ambulanţei ajung la Curtea Europeană
În ceea ce privește spitalele, relația Sanitas Covasna cu acestea este una de colaborare atunci când vine vorba despre recuperarea drepturilor salariale ale angajaților. Așa se face că există confirmări din partea conducerilor Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Sfântu-Gheorghe, Spitalului de Cardiologie Covasna și Spitalului municipal Târgu- Secuiesc, în ceea ceprivește intenția acestora de a le da oamenilor, eșalonat, cei 25% tăiați din salarii începând cu iunie 2010.
”O parte din sentințele câștigate vor fi puse în aplicare și salariații își vor primi banii, deoarece spitalele funcționează pe principiul autonomiei și putem negocia pe baza unui grafic”, a mai spus Vasile Neagovici.
Acesta a precizat că nici salariații de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) nu au fost uitați, demersurile pentru recuperarea banilor acestora, cu sentințele existente, luând drumul Curții Europene.
”La ora actuală, sistemul sanitar al județului datorează salariaților, din sentințele câștigate, undeva la 6 milioane de lei. Vorbim aici despre sume de bani datorate începând cu 2008 sau 2009, pe perioade diferite, fiind vorba despre drepturi precum al treisprezecelea salariu, premii de 2%, diferențe de sporuri neacordate, prime de stabilitate, tichete de masă și, desigur, reducerile de 25%”, a mai explicat Neagovici, arătând că, existând colaborări destul de bune cu spitalele, se vor putea da banii câștigați, măcar prin reeșalonări de plăți.
În ceea ce privește personalul medical din județ, Vasile Neagovici a arătat că acesta este într-o continuă fluctuație, existând plecări, demisii, pensionări sau eliminări naturale din sistem. În aceste condiții, toate spitalele județului duc lipsă de personal și ar mai avea nevoie în primul rând de medici, iar un exemplu în acest sens ar fi Spitalul de Cardiologie Covasna cu Spitalul orășenesc și Secția de la Întorsura Buzăului, cele trei necesitând în jur de 35 de medici, un număr la fel de necesar și pentru SJU, pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate înaltă.