SOCIAL 15 noiembrie 2019

Sânge pentru sănătate la Spitalul din Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2509 vizualizări

Centrul de Transfuzie Sanguină al Județului Covasna organizează marți, 26 noiembrie, o nouă campanie de donare de sânge la Spitalul orășenesc din Întorsura Buzăului. Acțiunea are loc între orele 08:00 – 12:00. 

Condiții pentru a putea dona: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte şi după donare.

Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei, un set de analize: VSH, hemoleucogramă, biochimie, test de sifilis, de hepatită B, hepatită C, HIV și HTLV și un cârnat fierbinte. Vă așteptăm cu drag!”, transmite organizatorul campaniei, Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna. 

Cei interesați trebuie să știe câteva din numeroasele beneficii ale donării, pe lângă tichetele de masă și porția de cârnat cald, după cum sunt acestea prezentate de specialiștii de la CTS: se confirmă starea bună de sănătate sau se semnalează o afecțiune depistată în timpul consultației; scade cu 30% riscul de accident vascular cerebral; organismul își reîmprospătează sângele; donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de infarct miocardic acut; stimulează imunitatea; poate ajuta persoanele hipertensive să-și mențină valorile presiunii arteriale în limitele normale; persoanele care donează sânge de minim două ori pe an, prezintă o rată mai mică de cancer; donatorii de sânge cu greutatea mai mare decât a cea normală sunt avantajați de faptul că la o donare de sânge se pierd aproximativ 650 de calorii.

Cele mai recente astfel de campanii de la Întorsura Buzăului a avut loc în iulie, respectiv februarie. Colectele de sânge de la Întorsura Buzăului au fost, cel puțin în ultima vreme, veritabile reușite, potrivit reprezentanților CTS Covasna. La campania din februarie s-au implicat și angajații Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna din Întorsura Buzăului și pompierii de la ISU Covasna – Pichetul Întorsura Buzăului. 

CTS Covasna are un avantaj în faptul că nu demult a achiziționat o remorcă specială. Aceasta îi face pe specialiști mai ușor deplasabili. Directorul CTS Covasna, dr. Andy Rosin spune că se încearcă organizarea de colecte de sânge și în Băile Tușnad, din județul Harghita, dar și în localitățile brașovene Teliu și Prejmer, ca să îi scutească pe donatori de un drum către centrele județene, destul de îndepărtate. 

Dr. Andy Rosin a punctat și că astfel de acțiuni ajută nu doar la majorarea rezervei naționale de sânge, dar și la formarea unei baze de date importante cu donatori, extrem de necesară în domeniul transfuziei sanguine. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.