SOCIAL 16 ianuarie 2020

S-au administrat doar 67% din dozele de vaccin trimise în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1076 vizualizări

Specialiștii DSP Covasna spun că acum este o perioadă propice vaccinării  

Covăsnenii sunt deocamdată feriți de viroze, pentru că în afară de câteva cazuri ici-colo, bilanțul nu arată nimic ieșit din comun, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Este, totuși, o perioadă propice vaccinării, mai ales că până acum doar 67% dintre cei aflați în grupele de risc au fost la medicii de familie să beneficieze de acestea. Asta în condițiile în care în județ nici măcar nu au ajuns toate dozele solicitate de către DSP. 

Mai bine previi decât să tratezi” este recomandarea epidemiologului Sánta Ferenc, din cadrul DSP Covasna pentru această perioadă calmă din punct de vedere al virozelor. Nu sunt înregistrate cazuri ieșite din comun sau mai multe decât normalul perioadei, ba chiar numărul a scăzut în perioada vacanței de iarnă, înainte de care erau în evidențe cam 280 de cazuri. 

Întoarcerea în colectiv a copiilor ar putea să întoarcă balanța și să aducă creșteri specifice perioadei, tocmai de aceea este recomandată vaccinarea. 

Sunt vaccinați până acum 67% dintre cei care erau pe listele medicilor. Și n-am primit încă atâtea doze câte am solicitat. (...) S-ar putea ca în perioada următoare să avem mai multe cazuri ( n.red. de viroze), dar nu e neapărat. Depinde. Acum ar fi vremea, dar câteodată au apărut și în martie sau a fost într-un an în care am și scăpat. (...) Acum este pace”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Sánta Ferenc. 

Totodată, acesta a subliniat că vaccinarea e utilă dacă este făcută cu minimum două săptămâni înainte să apară gripa. 

Sánta Ferec spune că vaccinul, care este vârful medicinei și soluția pentru a evita îmbolnăvirile, poate salva chiar vieți, cum ar fi fost cazul multora dintre copiii care, nevaccinați fiind, au pierit în fața unor afecțiuni învinse în statele moderne, ca rujeola sau pneumonia. 

Raportul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din săptămâna 30 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020 (S01/2020) arată că „la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost 39.657, cu 25.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (52.991) și cu 5.8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.117). Au fost raportate la nivel național 487 cazuri de gripă clinică, mai multe comparativ cu cele raportate în S 01/2019 (349 cazuri)”. 

Cel mai recent caz de deces din cauza gripei, din 18 decembrie 2019, este al unui bărbat în vârstă de 54 de ani, din județul Dâmbovița, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinat  anti-gripal, potrivit CNSCBT. 

De la începutul sezonului au fost confirmate 13 cazuri de gripă cu virus AH1, 11 cazuri de gripă cu virus AH3, 14 cazuri de gripă A nesubtipat și 76 cazuri de gripă cu virus B, dar niciunul în județul Covasna. 

Până la data de 5 ianuarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.400.723 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.