SOCIAL 13 septembrie 2022

Reprezentanții elevilor covăsneni critică Ministerul Educației pentru cum a modificat criteriile de acordare a burselor

de David Leonard Bularca | 819 vizualizări

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna, prin vocea președintelui structurii, Marian Calcea, critică Ministerul Educației pentru că a modificat criteriile de acordare a burselor pentru anul școlar în curs. Concret, elevii care merg la liceu în altă localitate față de cea în care au domiciliul nu mai pot primi bursă socială, iar elevii din clasa V-a nu mai au dreptul la bursă de merit. Și Avocatul Poporului susține că eliminarea bursei sociale pentru elevii de liceu este „nedreaptă”. 

„Acuzăm în mod clar Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023 și semnalăm că se produce o inechitate în rândul beneficiarilor primari ai sectorului educațional. Am solicitat și o vom face în continuare, chiar în ședința pe care urmează să o avem la Ministerul Educației, să fie convocată Comisia de Dialog Social, să cerem în mod oficial rectificarea criteriilor generale de acordare. Bineînțeles, pe lângă inechitatea regăsită în eliminarea bursei sociale pentru elevii din mediul rural care merg în altă localitate la liceu, includem clar măsura discriminatorie privind excluderea elevilor din clasele a V-a din lista beneficiarilor de bursă de merit”, a transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele CJE Covasna, Marian Calcea, care este, totodată, și vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE). 

Într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului se critică, de asemenea, măsura luată de ministerul condus de Sorin Cîmpeanu. 

„Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată.

În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată (n. red.: creat și promovat de președintele României, Klaus Iohannis), se arată în comunicat. 

Anul acesta, sunt aprobate următoarele tipuri de burse: de merit (200 de lei pe lună), de performanță (500 de lei pe lună), de studiu (150 de lei pe lună) și ajutor social (200 de lei pe lună, doar pentru elevii din învățământul primar și gimnazial). 

Bursele de merit pentru elevii din clasele a V-a au fost eliminate, pentru că, în anul acesta școlar, nu mai există semestre, ci doar module, iar mediile vor fi încheiate o singură dată, la finalul anului școlar. Cum bursele de merit erau oferite până acum în funcție de rezultatele elevilor de pe primul semestru, Ministerul Educației a decis ca acordarea lor să se facă începând doar cu clasa a VI-a, în funcție de mediile pe care elevii le-au avut în clasa a V-a. 

Sursa foto: Consiliul Județean al Elevilor Covasna / Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.