SOCIAL 19 august 2011

Regândirea sănătăţii din judeţ a adus la Întorsura un spital de invidiat (VIDEO)

de Monica Vrânceanu | 3051 vizualizări

Bolnavii neuromusculari care au fost mutaţi de la Vâlcele sunt foarte mulţumiţi de condiţiile oferite de noul Spital

Reorganizarea sistemului sanitar la nivel național a schimbat imaginea sănătății covăsnene, astfel încât soluțiile găsite prin această regândire au dat în cele din urmă o utilitate reală uneia dintre cele mai mari clădiri spitalicești din județ și au pus pe un curs firesc toate acțiunile ce implică actul medical. Este vorba, desigur, despre schimbările ce au avut loc la nivelul Centrului de Patologie Neuro-Musculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, care a trecut în administrarea directă a Spitalului de Cardiologie Covasna, la fel ca și Spitalul Orășenesc din staţiune. Pentru că în primăvara acestui an soarta Centrului de la Vâlcele era incertă, în special din cauza unor disfuncționalități legate de autorizații și personal, dar și pentru că la Întorsura Buzăului exista o clădire spitalicească modernă, finalizată în 2008 și neutilizată, strategia propusă de către conducerea Spitalului de Cardiologie Covasna – unitate aflată pe excedent la nivelul județului – a fost cea de regândire totală prin realizarea unei rocade care să aducă la Întorsura Buzăului bolnavi cronici, astfel asigurându-se o finanțare permanentă precum și posibilitatea funcționării unor servicii medicale constante pentru cei peste 25.000 de locuitori ai zonei.

Curăţenie și condiţii moderne

Astfel, după ce din punct de vedere administrativ lucrurile s-au clarificat, conducerea managerială fiind preluată de Spitalul de Cardiologie, într-o bună parte a clădirii Spitalului de la Întorsura s-a instalat tot ceea ce era nevoie pentru aducerea aici a Centrului de la Vâlcele. Spitalul de la Întorsura a fost utilat, dotat și mobilat – parte cu ceea ce a existat la Vâlcele – din punct de vedere al aparaturii de specialitate, parte cu aparatură venită prin cei de la Cardiologie și parte cu mobilier modern, provenit din diverse donații. Așa se face că, în scurtul timp care a trecut de la rocadă, bolnavii neuromusculari care au venit la Întorsura Buzăului stau acum în camere luminoase, proaspăt zugrăvite, mobilate precum în spitalele occidentale, fiind tratați de aceeași echipă de medici cu care s-au obișnuit ani de zile la Vâlcele. La Întorsura Buzăului există nu doar aparatură ci și condiții de invidiat – de aici au dispărut camerele amenajate cu mobilier de fier și, pe modelul Spitalului de Cardiologie Covasna, mobilierul este tot din material lemnos, la standarde hoteliere.

Pacienţi mulţumiţi de condiţiile de la Întorsura

Oamenii spun că schimbarea nu a fost deloc una rea și se bucură de faptul că au ajuns într-un spital modern, unde se vede clar că totul este aproape nou și cu atenție dăruit pacienților.

”Condițiile sunt excelente, de când am venit mă simt foarte bine – este curățenie, iar medicii au grijă de noi, ceea ce e extraordinar. În anii trecuți am fost și la Spitalul din Vâlcele, nu prea se compară, dar noi am înțeles că acolo nu au fost alte posibilități, asta este, ne bucurăm că aici e mai bine, foarte bine”, spune Eugen Pighici, un pacient din Botoșani.

Spațiul alocat bolnavilor neuromusculari este unul foarte extins la Întorsura Buzăului, în vreme ce personalul medical a fost păstrat și este la fel de implicat în meserie, chiar dacă mutarea înseamnă o navetă mai lungă pentru acești oameni.

În acest sens, managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea, care s-a implicat activ în reorganizarea sistemului, a declarat că se speră identificarea unor soluții pe viitor referitoare la salariile medicilor, existând și în prezent posibilitatea încheierii unor contracte diferite cu aceștia, în cazul în care este interes în acest sens.

Soluţia ideală pentru Întorsura

Medicul coordonator de la Întorsura Buzăului, Vasile Iliuță, este de părere soluția de acolo este cea mai bună care se putea găsi atât pentru această zonă – depărtată de restul județului, cât și pentru bolnavii neuromusculari. Cu o finanțare constantă de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), conducerea Spitalului întorsurean a reușit și mutarea părții de unitate sanitară generală în clădirea nouă.

”Spitalul este acum împărțit în două, o secție cu bolnavi acuți – Interne, Ginecologie și Pediatrie, o cameră de Urgențe plus un Laborator și secția de neuromusculari, separată, cu bolnavi cronici. Rocada s-a făcut relativ recent, dar din ceea ce vedem până acum putem spune deja că avem o realizare pe partea de contract cu CAS, astfel că avem mai mulți bani (...), ceea ce permite o bună funcționare a spitalului pe ambele sale secții. În orice caz, credem că pacienții care au venit de la Vâlcele s-au convins singuri de condițiile de aici, care nu se compară cu ce era la Vâlcele. Pentru acești bolnavi am creat deja circuite de plimbări, iar ei s-au adaptat bine, realizând că au fost primiți în mod normal și de către populația de aici”, a explicat Vasile Iliuță.

Planuri de investiţii viitoare

Potrivit acestuia, în Spital urmează să se mai facă investiții pe partea secției pentru bolnavii neuromusculari – spații verzi exterioare, o cameră de socializare, o nouă sală de sport – pe lângă cea pentru exercițiile fizice specifice pe care trebuie să le facă acești bolnavi, dar și o mică încăpere de rugăciune unde se vor putea ține și slujbe, astfel încât bolnavii să aibă acces la cât mai multe activități pe perioada șederii aici.

În plus, pentru secția de bolnavi acuți este plănuită atragerea de noi medici la Întorsura Buzăului, precum și o promovare mai puternică a Ginecologiei, astfel încât tot mai multe femei din zonă să aleagă să nască aici în loc să meargă spre Sfântu-Gheorghe sau Brașov; în acest sens, Ginecologia a fost dotată cu aparatură modernă, sala de nașteri beneficiind de tot ceea ce înseamnă cele necesare aducerii pe lume a unui nou-născut.

Modernizarea Spitalului odată cu mutarea în noua clădire este evidentă și pe secția de bolnavi acuți, mobilată și utilată la rândul său în condiții la fel de bune precum secția de neuro-musculatură.

”Este foarte curat, confortabil, iar medicii și asistentele se poartă foarte bine cu noi, eu n-am nimic de reproșat”, spune la rândul său o pacientă din Întorsura Buzăului, vorbele acesteia fiind întărite și de alți pacienți din zonă.

Autorităţile locale, mulţumite de rezultatul final

Eforturile celor de la Spitalul de Cardiologie Covasna, prin managerul Monica Sporea, și ale celor de la Spitalul din Întorsura Buzăului, prin medicul coordonator Vasile Iliuță, sunt apreciate inclusiv de către primarul de Întorsura, Leca Băncilă. Acesta spune că deși administrația locală ar fi dorit un parteneriat public privat pentru „salvarea” clădirii Spitalului, soluția prezentă este cea mai bună, deoarece oferă condiții decente bolnavilor cronici cu probleme neuro-musculare și asigură funcționalitatea secției pentru acuți.

”Autoritățile locale din Întorsura Buzăului vor sprijini tot ceea ce e în favoarea Spitalului, iar în această idee vom face tot posibilul să oferim opt locuințe pentru medicii care vor dori să vină aici. Ceea ce s-a întâmplat aici cu aducerea spitalului de la Vâlcele, deschiderea celor două secții, este o soluție – poate cea mai convenabilă în actualul context”, a spus Leca Băncilă.

 

Cardiologia, un spital-model

 

La Spitalul de Cardiologie din Covasna – unic în țară, capacitatea de ocupare este atinsă aproape 100% în această perioadă, unitatea de aici oferind tratamente dintre cele mai diversificate pentru cardiaci. Renumit pentru spațiile sale moderne, o aparatură foarte bine pusă la punct, mofeta cu o capacitate de câteva zeci de locuri, ape sulfuroase și un regim de spitalizare comparabil cu cel din hoteluri, Spitalul de Cardiologie își face reclamă prin proprii pacienți.

”Este al treilea an în care vin aici, iar condițiile s-au îmbunătățit vizibil, nu am nimic de reproșat. Avem și timp de recreere și de tratament, suntem foarte mulțumiți, așa cum am fost în general – băile sunt foarte bune, mofeta la fel”, spune Alexandru Șelaru din Ploiești, aflat la tratament la Covasna pentru al patrulea an consecutiv, alături de soția sa.

Investițiile de la Cardiologie – începute cu ani în urmă și derulate nu doar prin bani veniți de la Minister ci și prin atragerea de donații și sponsorizări – își spun cuvântul în imaginea generală a unității, care este mai degrabă a unei baze de tratament private decât a unui spital public. În plus, managementul de aici continuă cu amenajarea unor noi camere de primire în regim hotelier, într-o clădire a Spitalului introdusă recent în procesul renovării.

Aparatură modernă de ultimă generaţie

În ceea ce privește aparatura de la Cardiologie, medicii de aici lucrează cu unele dintre cele mai moderne ecografe și instrumente medicale, mergându-se pe tratarea adulților pe cardio-vascular și neurologic și cardio-vascular pentru copii.

Potrivit managerului Monica Sporea, vechimea de 50 de ani a Spitalului de Cardiologie și renumele acestuia impun un standard ridicat inclusiv celor două secții exterioare ale sale – Spitalul de la Întorsura Buzăului și Spitalul Orășenesc Covasna.

„Spitalul de Cardiologie a preluat activitatea de la Întorsura Buzăului și orașul Covasna, transformându-le practic în secții externe. În aceste unități se pot trata peste 16.000 de persoane pe an – ținând cont de faptul că durata tratamentului pe cardiologie este de 16 zile, iar pentru recuperarea neuro-musculară este de 30 de zile. Schimbările din sistemul sanitar covăsnean – referitoare la salvarea Spitalului de la Vâlcele și inclusiv a celui de la Întorsura, nu cred că se puteau face fără implicarea unor oameni precum medicul coordonator Vasile Iliuță și Gabriel Hermenean, care s-au implicat inclusiv financiar în toată această chestiune”, a declarat Monica Sporea.

Aceasta a menționat că Spitalul de Cardiologie nu a cheltuit bani în toată reorganizarea, demonstrând astfel că aceasta s-a putut realiza fără sume uriașe ci doar pe colaborări, gândirea unor strategii și căutarea cu insistență a sponsorilor și donatorilor. În ceea ce privește clădirea de la Vâlcele, Monica Sporea a arătat că aceasta este proprietatea Ministerului Sănătății, în administrarea Cardiologiei Covasna, deocamdată aici asigurându-se paza și atât. Monica Sporea a mai declarat că în următoarele luni, odată cu ajustările care mai sunt necesare în noua reorganizare, legăturile funcționale de comunicare și colaborare dintre secția de la Întorsura și Cardiologie Covasna vor fi, cu siguranță, aprofundate.

Proiectul de reorganizare, o reuşită

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, s-a declarat la rândul său foarte mulţumit de reuşita reorganizării sistemului sanitar covăsnean. „I-am atenţionat la vremea respectivă pe unii „cârcotaşi”, fie c-au fost ei ziarişti, politicieni sau birocraţi ce urmau să rămână fără loc de muncă, că cel puţin în Covasna reorganizarea sistemului sanitar va fi o reuşită. Iată că aşa s-a întâmplat şi pentru asta le mulţumesc celor de la Bucureşti, respectiv consilierului Levente Vass şi fostului ministru Cseke Attila, c-au înţeles situaţia din Covasna. Mă bucur că împreună cu autorităţile locale am putut trage căruţa sănătăţii în aceeaşi direcţie. Nu în cele din urmă felicit echipa care a lucrat la acest proiect, echipă în fruntea căreia s-a aflat Monica Sporea. Mi-ar fi plăcut să pot să mulţumesc şi politicienilor din opoziţie, şi aici îl menţionez pe primarul Leca Băncilă, care a stat de-a curmezişul acestui proiect încă de la început. Cred că atunci când e vorba de proiecte pentru comunităţile în care trăim, şi de investiţii, disputele şi orgoliile politice ar trebui să treacă pe locul 2. Deocamdată, fără niciun pic de modestie, pot să afirm că PDL Covasna alături de partenerii de coaliţie a bifat o reuşită chiar şi în aceste vremuri complicate”, a declarat Dan Manolăchescu.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Sam, 18 august 2016
Nu stiu cine esti, dar conditii bune? Nu serios si hai mars cu minciunile tale, ar fi trebuit sa fac poze cu jegul de aici si sa-i inregistrez pe cei care ne fac fac procedurile cum ne fusaresc si sa citeste integral
Stelian, 22 august 2011
@eugen-da, corect..Dl Baciu a fost un primar destoinic si bun gospodar, rezultatele se vad! Multumesc pentru corectura, toate cele bune!
eugen, 19 august 2011
@ stelian-Nu am inteles cine este d.na Camelia Sporea? Si acum la subiect:1. Daca s-a trecut la multumiri atunci era de bun simt sa se inceapa cu numele lui Baciu Gheorghe cel care in calitate de citeste integral
stelian, 19 august 2011
Luna trecuta am vizitat Spitalul de la Intorsura Buzaului si am scris despre acest lucru, despre conditiile foarte bune de aici, frumos, modern, util, benefic pentru bolnavi. Lucrul care este de o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.