Redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, mai multă vâlvă decât faptă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va judeca pe 9 noiembrie cauza deschisă de liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, prin contestarea articolului referitor la desfiinţarea Spitalului de la Vâlcele prin hotărâre de Guvern.
Vasile Neagovici a declarat că deşi există interes pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, posibilitatea reală de a se întâmpla acest lucru, chiar dacă instanţa va decide favorabil, este foarte mică – atât din cauză că este nevoie de aproape 2 milioane de euro, cât şi pentru că majoritatea personalului care lucra acolo nu s-ar mai întoarce acum, după ce s-a refăcut profesional.
La Vâlcele trebuie investit aproape în tot – renovarea clădirii, dotarea şi mobilarea acesteia, refacerea reţelelor de utilităţi.
„Ministrul Sănătăţii a promis că va redeschide Spitalul, dar aceea a fost o declaraţie politică, făcută la insistenţele cuiva. S-a făcut vâlvă la acel moment, dar realitatea e că acum nu sunt banii necesari. Şi chiar dacă suma se va găsi la un moment dat, nu ştiu cu cine am mai lucra, deoarece mulţi dintre medicii de acolo s-au adaptat fie la Covasna, fie la Întorsura Buzăului şi nu se ştie dacă ar fi dispuşi s-o ia de la capăt. De principiu, sunt pentru redeschidere la Vâlcele, dar nu cred că va fi foarte curând”, a explicat Vasile Neagovici, care este şi jurist al Spitalului de Cardiologie Covasna, de care aparţine Spitalul de la Vâlcele.
Spitalul de la Vâlcele, singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară, s-a închis în 2011. Bolnavii au fost mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, într-o clădire nouă cu condiții mai bune, unde lipsesc însă lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și o climă propice. În România sunt 35.000 de cazuri înregistrate de distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, aici se făceau peste 1.500 de internări anual. La doi ani de la închiderea Spitalului de la Vâlcele însă, majoritatea personalului medical de acolo şi-a găsit de lucru în altă parte, iar întoarcerea acestora nu poate fi garantată. În actualele condiţii de lipsă acută de medici, nu se ştie care ar fi rezolvarea pentru Vâlcele.