Redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, îngrijorătoare pentru Întorsura Buzăului
Autoritățile locale din Întorsura Buzăului privesc cu îngrijorare intenția Ministerului Sănătății de a redeschide Spitalul de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, mai ales în condițiile în care în ultima perioadă s-a investit serios în Secția de Neuromusculari de la Întorsura și nimeni nu spune exact ce se va întâmpla cu aceasta.
Primarul Întorsurii Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că anunțata redeschidere a Spitalului de la Vâlcele va pune în dificultate spitalul întorsurean, Secția de Neuromusculari fiind foarte importantă.
„Nu știm încă în ce mod vom ține în viață acest spital, dacă Secția va pleca. Sigur, soluții tot vom găsi (...). Nici despre redeschiderea de la Vâlcele nu știu ce să zic, am îndoieli cu privire la motivele reale pentru care se dorește, mai ales că actualele condiții de la Întorsura sunt mult mai bune decât ce oferă clădirea de la Vâlcele. Dar dacă bolnavii neuromusculari își doresc să plece, să se întoarcă acolo, îi înțeleg și nu mă pot opune eu, ca primar, deoarece ar fi și imoral”, a declarat Leca Băncilă.
Primarul susține că însăși clădirea Spitalului, proiectată cu 100 de paturi, este tot o greșeală a politicului amestecat în treburile comunității, mai ales că s-au investit cinci milioane de euro în aceasta.
„E vorba de banul public, risipit cu amatorism, asta e drama. 25 de paturi pentru Întorsura Buzăului erau de ajuns, permițându-ne aici menținerea secțiilor de Interne, Pediatrie și Obstetrică-Ginecologie. Dar mai mult e inutil, clădirea e imensă pentru puterea orașului”, a mai spus primarul, exprimându-și speranța că în cazul mutării Secției de Neuromusculari, Ministerul va oferi soluții și cu privire la golul ce va rămâne în urmă.
Spitalul de la Vâlcele s-a închis în 2011, cu proteste ale bolnavilor și reprezentanților acestora, deoarece era singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară. Bolnavii au fost mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, unde chiar dacă există o clădire nouă cu condiții mai bune, lipsesc unele lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și o climă propice. Statisticile arată că în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, aici se făceau peste 1.500 de internări anual.