SOCIAL 23 februarie 2022

Recensământ 2022: ce trebuie să știe covăsnenii despre auto-recenzare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2321 vizualizări

Pregătirile pentru debutul primului recensământ realizat exclusiv online în România sunt pe ultima sută de metri, a anunțat marți, într-o conferință de presă directorul Direcției Județene de Statistică a județului Covasna, Illés Andrea. Aceasta a oferit în acest context câteva detalii despre cum se va desfășura acțiunea și, în special, ce va presupune auto-recenzarea, respectiv și de ce se poate obține o zi liberă de la locul de muncă pentru acest demers. 

E o noutate din punct de vedere al activității noastre și al recensământului pentru că vom elimina complet hârtia și vom folosi instrumentele tehnice, respectiv tabletele puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, a spus Illés Andrea, directorul Direcției Județene de Statistică din județul Covasna.  

Recensământul populației și al locuințelor începe în 14 martie a.c.. Până în 15 mai se derulează etapa de auto-recenzare online. 

Auto-recenzarea se va putea face atât cu ajutorul echipamentelor proprii ale persoanei care completează chestionarul, cât și cu echipamentele puse la dispoziție cu sprijinul unității județene de implementare a recensământului din cadrul primăriilor. 

Persoanele care nu dețin cunoștințe tehnice sau infrastructură necesară pentru a efectua auto-recenzarea pot apela la așa numiții recenzori ARA, pentru auto-recenzare asistată, la punctele indicate de primării. Acolo, cu ajutorul recenzorului și cu echipamentele puse la dispoziție își pot efectua auto-recenzarea”, a explicat Illés Andrea. 

După 15 mai, persoanele care nu s-au auto-recenzat, vor primi la domiciliu vizita recenzorului. 

Pentru auto-recenzare, trebuie accesat site-ul https://www.recensamantromania.ro/, se completează un formular de preînregistrare pentru membrii gospodăriei prin butonul „Platformă Auto-recenzare”, care va fi disponibil din 14 martie. Persoana care face preînregistrarea poate să înscrie fie o singură adresă, la care să fie trimise chestionarele pentru toate persoanele din gospodărie, fie mai multe adrese de e-mail, pentru fiecare persoană majoră din respectiva locuință, unde vor ajunge, separat, chestionarele. 

Zi liberă plătită după completarea chestionarului online 

După completarea corectă a chestionarelor și înregistrarea acestora, în termen de 7 zile se va primi o confirmare a validării chestionarului. Astfel, spune Illés Andrea, pe același site se mai poate face o verificare a informațiilor înregistrate. Dovada validării chestionarului va fi documentul cu care se va putea cere de la angajator o zi liberă plătită, fie la stat, fie la privat. 

Șefa Direcției Județene de Statistică a județului Covasna spune că aceasta este o modalitate prin care pot fi răsplătiți oamenii care prin completarea online a chestionarului ajută la promovarea digitalizării demersului. Totuși, completarea chestionarului de recensământ nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute, a mai spus aceasta. 

În ceea ce privește recenzarea asistată, aceasta va putea fi făcută în una din cele 93 de locurile special amenajate pe raza județului, în fiecare UAT, locații puse la dispoziție de primării. 

Toți cei care se auto-recenzează, chiar dacă va fi cu ajutorul unui recenzor sau acasă, primesc o zi liberă plătită. Asta a fost un fel de motivare pentru cetățeni pentru a se auto-recenza. În general, dacă luăm o gospodărie cu patru persoane, cu părinți și doi copii, dacă e și internetul bun, în maxim 30 de minute se poate completa. Eu îndemn pe toată lumea ca înainte să se auto-recenzeze să se documenteze, că vor fi foarte multe produse de promovare și îndrumare care vor fi distribuite”, a mai spus Illés Andrea. 

De precizat este și că va exista posibilitatea completării și în limbi ale minorităților. „E important că la recensământul din 2022 se pot completa formularele și în limba maghiară. Sunt în jur de 15 limbi în care o să se poată completa chestionarul”, a mai spus directoarea Direcției Județene de Statistică din Covasna.

Este important de știut și că furnizarea datelor la recensământ este obligatorie pentru toată lumea. Legea prevede și sancțiuni pentru unele fapte, cum ar fi împiedicarea persoanelor implicate în acțiunile de recensământ pentru efectuarea înregistrării ce fac obiectul recensământului sau refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete. 

Momentul de referință al recensământului este 1 decembrie 2021, adică datele furnizate se vor referi la starea de fapt din această perioadă. 

Persoanele plecate în străinătate pentru mai puțin de 12 luni se vor putea recenza la adresa de domiciliu. 

La nivelul județului Covasna vor fi recenzate circa 98.000 de locuințe și în jur de 197.000 de persoane din aproape 230 de sectoare de recensământ. 

Publicarea rezultatelor definitive va avea loc în decembrie 2023, dar, datorită digitalizării, date provizorii vor fi furnizate până la sfârșitul anului 2022. 

Cel mai recent recensământ din România a avut loc în 2011. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.