SOCIAL 22 ianuarie 2018

Protestele #rezist au ecou slab în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2134 vizualizări

Cinci persoane au ieșit sâmbătă în stradă la Sfântu Gheorghe pentru a protesta împotriva modificărilor aduse legilor justiției

Protestele masive din București și marile orașe din țară față de modificarea legilor justiției de sâmbătă seara au avut ecou slab în județul Covasna. Spre deosebire de protestele din februarie anul trecut, organizate și la Sfântu Gheorghe, împotriva Ordonanței 13, când sute de oameni au ieșit cu pancarte în piața centrală, de această dată doar cinci persoane, printre care doi copii, au ieșit în stradă să-și manifeste nemulțumirile și să fie solidari cu protestatarii din restul țării.

Statisticile prezentate de televiziunile naționale anunțau sâmbătă seara prezența a peste 70.000 de protestatari în București și în marile orașe din țară, manifestare îndreptată împotriva modificărilor la legile justiției.

„Am ieșit și eu. Cu familia mea micuță. Doi adulți și doi copii. Am sperat (deși nu a răspuns nimeni apelului meu) ca în Sfântu Gheorghe să fie cineva căruia sau căreia să îi pese de legile justiției, de viitorul nostru, de prezentul nostru. Am găsit în centru o singură persoană. O fostă actriță. Un singur om, cu o pancartă #rezist, așteptând un semn că orașul nu e mort. Am stat puțin de vorbă și apoi am plecat, dezamăgiți, mai departe. Sfântu Gheorghe e mort”, a scris pe pagina sa de Facebook, cunoscuta artistă din lumea jazzului, Luiza Zan.

„#Vrem Justiție”, „#Nu corpuție”, „Aveți restanțe la justiție” au fost cele mai populare sloganuri restrânse sub cupola campaniei civice „Toți pentru justiție”, sub egida căreia s-au organizat protestele din ultima vreme.

Simbolul protestului se sâmbătă au fost oamenii veniţi din Cluj, care au mers pe jos 10 zile în „Marșul Speranței” care a însemnat peste 400 de kilometri prin ploi şi ninsori, pentru a manifesta în Bucureşti.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii. Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale. Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale. Atunci, la Sfântu Gheorghe au ieșit în stradă 500 de persoane, o premieră pe care unii au calificat-o drept „o minune”.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.