Proteste la Finanțe: ce trebuie să știi acum
Protestele angajaților din Finanțe sunt în desfășurare și în județul Covasna. Totuși, e bine de știut că activitatea nu a fost complet oprită. La sediul ANAF din Sfântu Gheorghe se lucrează, dar cu program redus, de doar trei ore pe zi.
Acțiunea de protest a început săptămâna trecută, în 24 august și va continua. Nu se știe până când va dura.
„La nivelul județului Covasna, protestul s-a desfășurat în interior, în holul instituției. Va continua până la soluționarea solicitărilor noastre, solicitări asumate de Ministerul Finanțelor prin angajamentul din data de 11.08.2023”, a informat, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, conducerea sindicatului județean din finanțe.
Aceeași sursă ne-a informat că la acțiunea de protest participă majoritatea angajaților. Aici lucrează 208 persoane. Totuși, nu este grevă generală, ci se lucrează trei ore pe zi.
„S-a luat hotărârea să se asigure un program minim de lucru cu publicul, între orele 10:00 și 13:00, astfel încât să reducem impactul negativ asupra cetățenilor. Pe această cale, dorim să le cerem scuze pentru neplăcerile cauzate”, ne-au mai spus liderii sindicaliștilor din finanțele covăsnene.
Astfel de proteste au loc în mai multe zone din țară, printre care Piatra-Neamț, Buzău, Călărași, Cluj, Focșani, Iași, Satu Mare, Vaslui, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Deva, Slobozia, Craiova, Botoșani, Arad, Oradea.
Care sunt nemulțumirile
Nemulțumirea angajaților din finanțe este că Ministerul Finanțelor nu reacționează la solicitarea lor, care vizează „revendicări de natură economică, profesională și socială”, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției noastre.
„Membrii noştri de sindicat au respins solicitarea ministrului finanţelor de a amâna protestele și solicită modernizarea sistemului fiscal, de importanță strategică pentru România, deoarece administrează şi colectează veniturile la buget, venituri necesare tuturor domeniilor de activitate din România (învăţământ, sănătate, apărare, etc).
Colegii noştri din toată țara consideră că nu se mai poate continua activitatea fără:
- Echitate salarială în cadrul sistemului - muncă egală, salariu egal;
- Modernizarea sistemului de salarizare pentru toate funcțiile din cadrul sistemului fiscal, prin crearea familiei ocupaționale „finanțe”;
- Modernizarea sistemului de recrutare, avansare, pregătire profesională, protecție și sprijin prin elaborarea unui statut al finanțistului.
Toate revendicările noastre reprezintă de fapt un început al reformei în cadrul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor pentru a răspunde provocărilor privind:
- Practicile de evaziune fiscală ale marilor companii care îşi maximizează profiturile, sprijiniți de firme de consultanță puternice;
- Lupta cu contrabanda la frontierele țării prin specializare și introducerea sistemelor moderne de control;
- Controlul marilor averi.
Toate solicitările noastre sunt în concordanță cu reformele şi dorința Guvernului de a creşte colectarea și a combate evaziunea. Colegii noștri nu vor să cedeze și îşi doresc ca acțiunea noastră să fie un început în România pentru modernizarea și digitalizarea instituției, dacă Guvernul îşi dorește cu adevărat acest lucru”, au transmis sindicaliștii într-un alt comunicat de presă, trimis redacției noastre săptămâna trecută.
Donare de sânge după tragedia de la Crevedia
Sindicatele membre ale Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe au anunțat, în același context, că vor organiza în cursul acestei săptămâni campanii de donare de sânge la sediile instituțiilor lor. Acțiunea este un semn de solidaritate cu pompierii, polițiștii, jandarmii, civilii, victime ale exploziilor din Crevedia, județul Dâmbovița.
„Din păcate, este nevoie de tragedii succesive pentru a atrage atenția asupra modului în care statul funcționează, atât în relația cu cetățenii, cât și cu proprii angajați, cărora le este dator cu asigurarea de: proceduri clare, condiții de muncă decente, protecție, stabilitate, astfel încât să le poată cere responsabilitate, corectitudine, eficiență și sacrificiu și să îi poată sancționa în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu”, scrie într-un comunicat de presă semnat de președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, Vasile Marica.
Sindicaliştii din Finanţe se pregătesc pentru declanșarea unei greve în prima parte a lunii septembrie, potrivit G4Media, care citează Agerpres.
Conform aceleiași surse, în data de 11 august, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.