SOCIAL 16 octombrie 2018

Proiect de integrare pe piaţa muncii a romilor din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 921 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale, va derula, pe parcursul următoarelor luni, un proiect ce vizează instruirea romilor din municipiu în vederea integrării lor pe piaţa muncii, au anunţat, luni, reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, participanţii vor fi învăţaţi, printre altele, să scrie, să citească şi să îşi dezvolte abilităţile de comunicare.

„Vor fi lansate instruiri pentru adulţi şi instruiri profesionale pentru locuitorii cartierului Őrkő, care sunt deschişi în căutarea locurilor de muncă. Absolvirea acestor cursuri le-ar asigura participanţilor câte o diplomă profesională şi i-ar putea ajuta în integrarea pe piaţa forţei de muncă. Programul oferă posibilităţi de instruire pentru 30 persoane, acesta fiind realizat în principal de Departamentul de Asistenţă Socială al Organizaţiei Caritas Alba Iulia. Cu ocazia instruirilor, participanţii vor putea învăţa să scrie şi să citească, îşi vor putea dezvolta abilităţile de comunicare şi vor avea ocazia să înveţe bazele limbii române (...) Fiecare participant va avea câte un mentor individual, care va oferi sprijin în proces şi ajutor pentru rezolvarea diferitelor probleme şi situaţii“, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Cursurile vor avea loc de patru ori pe săptămână, câte două ore pe zi şi se vor încheia în luna februarie 2019.

Proiectul, coordonat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria, se va derula în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe şi Asociaţia pentru Promovarea Sănătăţii Mintale „Esély“ şi face parte dintr-un program internaţional lansat în 2017, care îşi propune să găsească soluţii pentru încadrarea în muncă a persoanelor de etnie romă din Sud-Estul Europei.

În ultimii ani, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au iniţiat mai multe proiecte ce au ca scop incluziunea socială a persoanelor defavorizate, printre care şi a celor aproape 2000 de romi care trăiesc, majoritatea, în Cartierul Orko din municipiu.

Unul dintre acestea este proiectul derulat în parteneriat cu Grupul de Acţiune Locală „Sepsi“ (Sepsi GAL), finanţat din fonduri europene, care prevede atât dezvoltarea infrastructurii, cât şi derularea de programe educaţionale şi crearea de locuri de muncă.

Printre obiectivele proiectului se numără şi „demontarea“ stereotipurilor şi prejudecăţilor care există la nivelul comunităţii, precum şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.