SOCIAL 18 martie 2021

Proiect al Primăriei Sfântu Gheorghe: ajutor, la domiciliu, personalizat, pentru proaspetele mămici

de Iulia Drăghici - Taraș | 1475 vizualizări

Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe au în plan să lanseze anul acesta un program pilot de sprijin pentru proaspetele mămici. Pentru început, vor fi formate șase asistente specializate în domeniul puericulturii, ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață. Astfel, mămicile vor putea cere sfaturi de la specialiști despre nutriție, alăptare, creștere a copilului și altele, chiar și din confortul propriei locuințe.  

Ne-am gândit că pentru mămici, în timpul sarcinii sau după naștere, este o perioadă mai sensibilă. În această perioadă, nu toți au posibilitatea de a avea pe cineva, o mamă, o soacră, să ajute. Dar nu ne gândim la probleme fizice, ci mai ales sentimentale legate de îngrijirea copilului. Au întrebări și fel și fel de probleme. Prin acest proiect, ne-am dori să ajutăm mămicile, în sarcină și după această perioadă. (...) Ne dorim ca părinții, că nu e vorba doar de mămici, să aibă un specialist pe care să îl întrebe, să ceară sfaturi și ajutor. La medici sau asistenți mergem de obicei când copilul este bolnav. Cu copilul sănătos nu prea mergem la cabinetele medicale și părinții rămân cu întrebări și probleme”, a spus miercuri, într-o conferință de presă, consilierul local Kondor Ágota.

Aceasta a precizat că există cursuri la Brașov pentru formarea de specialiști în puericultură, iar autoritățile au în plan să trimită și personalul din creșe la astfel de pregătiri. 

E important să existe cineva de specialitate, care să meargă acasă, la mămică și să îi spună ce să facă dacă cel mic plânge, dacă nu mănâncă, ce să mănânce, cum să introducă o mâncare, cum să alăpteze. Niște lucruri foarte importante. Pentru că primul an în viața copilului este foarte, foarte important în dezvoltarea sentimentală, psihică. Dacă mămica se simte în siguranță și e sprijinită, atunci o ajutăm și pe mămică, dar și pe copil. Este un program, cred, foarte, foarte important. Nu știu dacă mai există în țară undeva, dar noi încercăm”, a mai explicat Kondor Ágota. 

În plus, există și intenția de a forma chiar și o Academie a Părinților, unde aceștia să aibă parte de cursuri de dezvoltare personală, de întâlniri cu experți, chiar și ateliere de folosirea dispozitivelor digitale, astfel încât să țină pasul cu copiii lor. 

Primăria Sfântu Gheorghe a planificat în bugetul pentru anul 2021 o sumă de aproximativ 5 milioane de lei pentru proiecte care țin de educație, asistență socială și sănătate, conform declarațiilor edililor, făcute miercuri, într-o conferință de presă, a doua dintr-o serie de opt, prin care se dorește prezentarea în detaliu a proiectelor incluse în buget. 

De exemplu, pe lângă acest program de îngrijire a bebelușilor, începând de anul acesta se dorește extinderea rețelei de creșe, crearea de sisteme de burse pentru pedagogi, programe pentru tineri (de răsplătire a faptelor bune) sau altele pentru promovarea mersului pe jos la școală dimineața, programe de screening pentru diagnosticare și prevenție adresate populației generale, after school, dezvoltarea educației alternative (pe lângă Step by Step și Waldorf, chiar și programe Montessori), continuarea finanțării Centrului de Excelență pentru elevi, programe de promovare a stilului de viață sănătos (nutriție, sport), proiecte sociale pentru accesibilizarea orașului din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilități, program pentru analizarea posturii elevilor și altele.  

Chiar dacă nu se știe exact când, edilul a spus că speră ca bugetul pe anul 2021 să fie votat undeva în prima parte a lunii aprilie. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.