SOCIAL 19 mai 2021

Procedură rară realizată la secţia de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2241 vizualizări

La Sfântu Gheorghe o astfel de procedură a mai fost realizată o singură dată, în urmă cu 3 ani

O nouă procedură extrem de rară, de schimbare a sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizată la începutul săptămânii trecute de echipa de medici neonatologi a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Exsanguinotransfuzia a fost realizată de medicul primar neonatolog, dr. Gyulai Gabriella, şefa secției de Neonatologie, și medicul primar neonatolog dr. Ivácson Lilla, ajutate de un colectiv de asistenți bine pregătit, și de personalul auxiliar implicat, iar pacienta, o fetiță care a venit pe lume în data de 8 mai, cu multiple complicații și o stare de sănătate alterată, se află în prezent sub monitorizare și va putea fi externată la sfârșitul acestei săptămâni.

Șefa secției de Neonatologie, dr. Gyulai Gabriella a explicat că o asemenea procedură este necesară o sigură dată în viață și constă în schimbarea aproape completă a sângelui bebelușului, fiind indicată în cazuri de incompatibilitate între mama cu RH negativ și nou-născutul care a dobândit RH pozitiv.

„Pentru noi este o foarte mare realizare, ne bucurăm enorm de mult, pentru că una este să știi cum trebuie să faci o astfel de procedură, dar trebuie să ai echipa şi aparatura necesară pentru a o realiza. Bebelușul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară, avea insuficiență respiratorie și cardiacă, ficatul și splina erau mărite. Era anemic la naștere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanță numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieții, în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă și este necesară o singură dată în viață, practic se schimbă tot sângele copilului”, a explicat dr. Gyulai Gabriella, care a subliniat că astfel de cazuri pot fi evitate dacă sarcina este urmărită.

Donatorii de sânge, un factor extrem de important în salvarea nou-născutului

Procedura, care a durat aproximativ 3 ore și jumătate, constă în plasarea copilului sub o lampă radiantă pentru a fi încălzit, și montarea unui cateter din vena ombilicală, sângele fiind astfel schimbat treptat.

Un factor extrem de important în finalizarea cu succes a acestei proceduri medicale au fost donatorii de sânge care s-au mobilizat în urma apelului lansat de Spitalul Județean de Urgență, dar și echipa laboratorului de analize al unităţii medicale care a transmis prompt rezultatele probelor de sânge prelevate de la nou-născut.

„Trebuie să calculăm volumul de sânge necesar pentru copil, după care se introduc câte 10 ml de sânge, se scot 10 ml de sânge, iar procedura se repetă. Ulterior introducem plasmă, iar la fiecare 100 de ml de sânge schimbați, facem analize pentru a vedea statusul bebelușului, echilibrul acido-bazic, monitorizăm tensiunea, respirația, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului și trombocitele. Extrem de importanţi au fost donatorii din orașul nostru, pentru că am anunțat că ne trebuie sânge și masă trombocitară, și s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sânge de 3 ori, iar nouă ne trebuie întotdeauna sânge proaspăt, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru că vin oamenii să doneze. Şi laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anunțat că vom face această procedură și că vom trimite probe pentru bilirubină și hematocrit, iar ei în 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit să așteptăm o oră pentru un rezultat”, a mai explicat medicul specialist.

Asemenea cazuri sunt rar întâlnite. Echipa de medici și de asistenți a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a mai realizat o procedură de exsanguinotransfuzie o singură dată, în urmă cu 3 ani, pacienta fiind o fetiță din Covasna, care acum se bucură de copilărie în stare bună de sănătate. 

Sursa: Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.