SOCIAL 14 august 2018

Primul refugiu montan din județul Covasna, inaugurat în Vârful Bodoc

de Iulia Drăghici - Taraș | 2951 vizualizări

Construcția a costat 25.000 de lei și va putea fi utilizată de orice turist care are nevoie de cazare de urgență

Primul refugiu montan din județul Covasna a fost inaugurat luni în munții Bodoc. Construcția a fost realizată de salvamontiștii de la Serviciul Public Salvamont Covasna, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna. Cabana, care are și două paturi, supraetajate, dar și o hartă a munților, unde sunt marcate traseele turistice, va putea fi folosită de orice turist aflat în zonă, însă doar pentru un timp limitat.

În munții Bodoc se găsesc în prezent 17 trasee montane marcate, care prezintă un grad de dificultate ușoară spre medie.

„Ne aflăm la mijlocul traseului, care însumează 36 de kilometri. Mai avem încă 6 trasee mai mici, care efectiv se intersectează în zona în care ne aflăm acum”, a declarat luni directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov, în cadrul conferinței de presă în care s-a inaugurat cabana.

Refugiul, care are o capacitate de la 4 până la 8 persoane, va fi utilizat strict pentru situații de urgență, ca de exemplu furtuni neașteptate, accidente sau pentru situații în care turiștii sunt prinși pe traseu pe timpul nopții.

„Acest refugiu este așa cum îi spune și numele, un refugiu  pentru cazuri de urgență, dacă se întâmplă vreun accident, ne prinde noaptea pe drum, putem să ne adăpostim. Acesta nu e menit să ne ofere, de exemplu cazare peste mai multe nopți. Ideal este să părăsim refugiul imediat după ce s-au îndepărtat circumstanțele nefavorabile”, a spus și unul dintre salvamontiști, Mezei Csongor.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ideea construcției unui refugiu montan în munții din zona comunei Bodoc s-a născut în urmă cu 70 de ani, însă, din cauza regimului comunist, aceasta nu a putut fi pusă în practică la vremea respectivă.

„Așa cum am spus, avem o datorie de peste 70 de ani. După 1945, după comuniști, a început desființarea mișcării turistice, dar ideea de atunci s-a materializat într-un proiect de construire a unei cabane chiar aici, în Vârful Bodoc. (...) Este vorba despre o sumă de 25.000 de lei pentru refugiu, deci am investit 25.000 de lei și eu cred că este o sumă minoră. Vedeți și dumneavoastră este făcut ca lumea”, a declarat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a subliniat că în zonă, chiar în Vârful Bodoc, se va construi și un observator. Pentru acest proiect s-au încheiat măsurătorile topografice și urmează etapa de realizare a unui contract de colaborare cu comuna Malnaș, a cărei graniță trece prin Vârful Bodoc.

Serviciul Public de Salvamont Covasna s-a înființat în noiembrie 2017 ca structură proprie aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna. De atunci, salvamontiștii, 8 la număr, se ocupă atât de salvarea persoanelor rătăcite pe traseele turistice din munții județului Covasna, cât și de marcarea traseelor, dar și de educarea populației cu privire la turismul montan și prevenirea accidentelor. De la înființare și până în prezent, salvamontiștii au refăcut traseele turistice pe o distanță de peste 400 de kilometri, în munții Bodoc și Baraolt. Aproximativ 80 de indicatoare turistice au fost plasate doar în munții Bodoc. De asemenea, s-au editat și hărți digitale, care pot fi găsite pe site-ul Serviciului Public de Salvamont Covasna.

În viitorul apropiat, salvamontiștii se vor concentra pe refacerea traseelor turistice din zona Balvanyos, precum și pe cele din zona Comandău. Cea din urmă locație va beneficia de asemenea un refugiu montan, mai exact în apropierea Vârfului Lăcăuți.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.