SOCIAL 25 ianuarie 2023

Primul centru care te învață unde și cum să pui mâna să ajuți a fost inaugurat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1317 vizualizări

Asociația Salvatore a deschis ușile centrului de pregătire și simulare a primului ajutor „Keserű József” 

Știi cum se simte când ai în mâini, în palmele tale, șansa la viață a altcuiva? Să poți să tragi de firul existenței sale, în loc să îl lași să îți scape printre degete? Ai idee cum e când de tine poate depinde dacă un om mai vede răsăritul? Ai idee unde trebuie să îți pui palmele, cât de tare trebuie să apeși pe pieptul cuiva, cum să îl ții când are nevoie de cel mai mare, cel mai important ajutor? Mulți dintre noi, dacă nu suntem doctori sau nu lucrăm în sistemul medical, nu știm. Ăsta e adevărul. Cruda realitate este că nu suntem echipați cu abilitățile de a ajuta atunci când contează cel mai mult pentru că nu vrem suficient de mult acest lucru. Ce vreau să spun cu asta? E simplu: oricine poate face cursuri de prim ajutor. Dar nu o face oricine. E greu de spus de ce și dacă e din comoditate, lipsă de empatie sau de resurse. Dacă motivul tău e că nu ai unde, nu știi la cine să apelezi, de unde să apuci problema, află că la Sfântu Gheorghe s-a deschis Centrul de pregătire și simulare a primului ajutor „Keserű József”, primul de acest tip din județul Covasna și printre puținele din țară. Este dotat cu echipamente de ultimă generație și cu toate motivele pentru care să începi și tu să pui mâna să înveți cum să ajuți. La propriu. 

Inaugurarea oficială a centrului, coordonat și pus la punct de Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe, a avut loc vineri, 20 ianuarie. Acesta se află într-o sală de la ultimul etaj al uneia dintre clădirile Liceului „Puskás Tivadar”, mai exact cea din strada Muncitorilor. Locația a fost deschisă publicului printr-o ceremonie fastuoasă, la care au luat parte și autoritățile locale și județene și reprezentanți ai mai multor instituții și organizații. 

Echipamente performante

În sala luminoasă, dotată, ici-colo, cu piese de mobilier, sunt reunite cele mai performante manechine de resuscitare de care dispune o organizație non-profit din județ, și probabil și din țară. De exemplu, este aici un manechin care arată exact cum circulă sângele în organism în timpul compreselor toracice. Cursanții vor putea vedea și ce este acela un defibrilator semiautomat. 

Dacă e să fim preciși și tehnici, echipamentele de care dispune centrul sunt: 

  • manechin adult pentru resuscitare cardio-pulmonară;
  • manechin copil pentru resuscitare cardio-pulmonară și dezobstrucție căi aeriene;
  • manechin sugar pentru resuscitare cardio-pulmonară și dezobstrucție căi aeriene; 
  • manechin adult dezobstrucție căi aeriene;
  • manechin pentru asigurarea funcționalității căilor aeriene și efectuarea puncției venoase;
  • manechin de traumă (urgențe generale); 
  • manechin pentru resuscitare cardio-pulmonară avansată (ALS); 
  • ochelarii pentru imitarea stării de intoxicare cu droguri și alcool (popularizarea efectelor negative în urma consumului de alcool și droguri, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog); 
  • echipamentele cu care Salvatore derulează cursurile de prim ajutor în grădinițe și școli (Povestea ursulețului Teddy) .

Dacă într-un colț, lângă ecranul pentru videoproiector, sunt puse la vedere diplomele și trofeele dobândite de asociație de-a lungul timpului, pereții de vizavi de ferestrele mari au afișate tot felul de panouri informative, unele editate de European Resuscitation Council. Bineînțeles, despre acordarea primului ajutor. Adică e treabă serioasă aici. 

Investiția este cifrată la peste 150.000 lei. Banii provin și din aportul propriu al asociației sau de la parteneri, dar și din Ungaria, prin UDMR, de la Fondul Național de Cooperare al Ungariei (NEA – Nemzeti Együttműködési Alap).

Un vis devenit realitate 

Dar, dincolo de bani, este visul unor oameni care vor cu adevărat să schimbe ceva în comunitate și să facă o diferență. 

Este un vis care s-a născut acum șapte ani și care a devenit realitate. Este foarte important că avem acest centru în județul Covasna, deoarece doar 5-7% din populația țării știe să acorde corect primul ajutor. Aici, cursanții vor învăța resuscitare cardio-pulmonară avansată, de bază, cum să intervină în cazul sufocării cu corp străin, pot să învețe cum să reacționeze la urgențele particulare – hemoragii, arsuri, fracturi, convulsii, efectuarea puncției venoase, asigurarea funcționalității căilor aeriene. Cu ajutorul partenerului nostru principal, Agenția Națională Antidrog, avem ochelari pentru imitarea stării de intoxicație cu alcool și droguri”, a declarat președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor, la începutul evenimentului de inaugurare a centrului. 

Sunt convins că vom colabora. Știu că ceea ce faceți este plusvaloare pentru comunitate”, a spus, în același context, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, Adrian Simtea. 

În afară de chestii tehnice, asta ne învață Salvatore: să avem grijă unii de ceilalți, să fim prieteni”, a concluzionat și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab Barna Istvan. 

Numele și locația 

Numele centrului, Keserű József, a fost dat în cinstea profesorului de la școala postliceală din cadrul liceului care acum găzduiește centrul. 

Nici locația nu este aleasă întâmplător. După cum a explicat și directoarea liceului, Szőke Annamária, la „Puskás Tivadar” sunt clase cu profil postliceal sanitar. „De multe ori am avut ocazia în care l-am rugat pe Buna Hunor să vină la acești elevi, dar nu numai, să predea câteva noțiuni de prim ajutor”, a mai spus directoarea, punctând și că se bucură că această colaborare este mai puternică acum. 

Un curs standard de prim ajutor de bază este de opt ore, din care patru ore practică și patru ore teorie. 

Cei care vor să se programeze sau să afle mai multe detalii, de exemplu cu privire la costuri, pentru că unele presupun tarif de înscriere, trebuie să îi contacteze pe reprezentanții Salvatore. Potrivit paginii de Facebook, numărul de telefon de contact este 0742 125 157. 

Într-un interviu acordat ziarului nostru la începutul anului de Buna Hunor, am aflat și că Asociația Salvatore are în prezent peste 100 de voluntari, dintre care mai bine de 35 sunt activi. În aprilie, aceasta împlinește 8 ani de existență. 

Dacă un vis a devenit realitate, un alt mare deziderat al organizației, care este pe cale să se materializeze, este înființarea unui Serviciu de ambulanță privată la Târgu Secuiesc, cu arie de acoperire în tot județul. Investiția se va ridica la peste 100.000 euro și va consta în achiziționarea unei ambulanțe noi, cu toate dotările necesare. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.