SOCIAL 10 noiembrie 2023

Primii pași în procesul care închide Centrul de copii cu dizabilități de la Baraolt

de Iulia Drăghici - Taraș | 765 vizualizări

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna a făcut primii pași în procesul care presupune închiderea Centrului de copii cu dizabilități din Baraolt. Directoarea instituției, Szász Katalin Melinda, spune că demersul a pornit din cauza legislației actuale, dar și că nu este cea mai bună soluție pentru copiii de acolo.

Subiectul închiderii Centrului a fost discutat în plenul Consiliului Județean Covasna joi. În acest cadru, directoarea DGASPC a spus că din rândul pașilor care trebuie făcuți pentru a închide un astfel de centru se numără și informarea consilierilor județeni, apoi a autorităților locale și opiniei publice.

Deși motivată de lege, decizia nu este una văzută cu ochi buni.

„Suntem obligați să închidem centrele rezidențiale pentru copii. Este o mare durere a noastră. Este un centru micuț, cu numai 15 beneficiari. Nu am fi dorit să îl închidem. Am tot insistat să primim o excepție, având în vedere că alternativa cu care putem să venim este o casă de tip familial cu 12 locuri, iar în centrul actual sunt 15 locuri. Am fi vrut să primim înțelegere. Dar asta prevede legea, ca centrele rezidențiale să fie închise. Nu s-au gândit la aceste centre, cu număr de beneficiari atât de mic, se refereau la centrele mari. Dar am căzut și noi în această categorie și acesta este motivul. Centrul nostru de la Baraolt funcționează chiar foarte bine. Este un centru model, pentru că este și un complex de servicii. În partea de centru rezidențial sunt găzduiți copii cu dizabilități foarte grave. Și pe lângă, tot în aceeași clădire, este și un centru de reabilitare. Specialiștii de acolo pot să îi ajute pe acești copii. Și era foarte la îndemână, să nu trebuiască să îi transportăm, pentru că mulți stau la pat, imobilizați. Era foarte ușor așa, decât să îi transportăm zilnic într-o altă parte a orașului. Dar asta este, mergem înainte, am înțeles că nu sunt excepții la lege”, a declarat, tot joi, pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Szász Katalin Melinda.

Procesul de închidere a centrului a început de anul trecut, dar este încă în fazele inițiale.

În ceea ce privește soarta copiilor care trebuie acum să părăsească centrul care le devenise casă, câțiva, care nu au probleme atât de grave, vor intra în grija unor asistenți maternali profesioniști. Pentru restul se va cumpăra, cel mai probabil, o locuință, care va fi renovată și adaptată astfel încât să găzduiască 12 copii și să devină casă familială, conform cerințelor actualei legi.

Până la finalul anului curent, autoritățile trebuie să depună cel puțin un acord de principiu, un proiect, din care să rezulte concret data și soluțiile clare cu privire la închiderea centrului și soarta acestor copii.

Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități din Baraolt este unul dintre cele două rămase încă în funcțiune până acum în județul Covasna. Celălalt este centrul de plasament „Borosnyai Kamilla” din Târgu Secuiesc.

Și în ceea ce privește locația de la Târgu Secuiesc au fost discuții în plenul CJ de joi, 9 noiembrie. Mai concret, s-a aprobat  asocierea Județului Covasna prin Consiliul Județean Covasna cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și Fundația SERA ROMANIA, pentru închiderea Centrului de plasament și înființarea a două case de tip familial în municipiul Târgu Secuiesc și în comuna Ghelința.

Tot în ședința CJ de joi, s-a stabilit și că valoarea totală a investiţiei este de peste 1,5 milioane de euro, din care 440.000 de euro, reprezentând 28,55% din total, vor fi acoperiţi din bugetul Consiliului Judeţean.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.