SOCIAL 28 aprilie 2011

Primii 30 de disponibilizaţi de la Drumuri şi Poduri Covasna pleacă vineri acasă

de Covasna Media | 690 vizualizări
Alți 15 angajați vor rămâne fără loc de muncă în următoarele luni Decizia de disponibilizare a câtorva zeci de angajaţi de la SC Drumuri şi Poduri SA Covasna, luată în luna martie de către Consiliul Judeţean (CJ) şi conducerea societăţii, se pune în aplicare de la finele acestei săptămâni, când 30 de oameni vor rămâne fără loc de muncă. Pentru că restructurarea societăţii spre eficientizare implică disponibilizarea unui total de 45 de angajaţi, ceilalţi 15 oameni vor pleca acasă în următoarele

Alți 15 angajați vor rămâne fără loc de muncă în următoarele luni

Decizia de disponibilizare a câtorva zeci de angajaţi de la SC Drumuri şi Poduri SA Covasna, luată în luna martie de către Consiliul Judeţean (CJ) şi conducerea societăţii, se pune în aplicare de la finele acestei săptămâni, când 30 de oameni vor rămâne fără loc de muncă.  Pentru că restructurarea societăţii spre eficientizare implică disponibilizarea unui total de 45 de angajaţi, ceilalţi 15 oameni vor pleca acasă în următoarele săptămâni, astfel încât societatea va rămâne cu 75 de angajaţi. Disponibilizările au fost decise în luna martie, când cei vizaţi au primit inclusiv preavizele de desfacere a contractelor de muncă, în urma faptului că administratorul unic al societăţii, Consiliul Județean Covasna, a aprobat programul de restructurare, modernizare şi eficientizare a activităţii.

Directorul SC Drumuri şi Poduri SA Covasna, Borsai Emeric, a declarat că primii 30 de disponibilizaţi îşi vor înceta activitatea începând de mâine, urmând ca ceilalţi 15 să mai rămână în următoarele două luni, deoarece societatea are de efectuat două lucrări urgente, implicit având nevoie de mână de lucru.

În ceea ce priveşte modul în care s-a făcut selecţia celor ce vor fi disponibilizaţi, Borsai a explicat că s-a colaborat în acest sens cu sindicatul, fiind luate în considerare toate prevederile Codului Muncii care se impuneau în această situaţie. În plus, s-a ţinut cont de evaluările oamenilor şi de modul în care s-au raportat superiorii la aceştia, însă au existat cazuri unde nici nu a fost nevoie de aşa ceva, pentru că restructurarea a desfiinţat întregi formaţii de lucru.

“Nu a existat un scandal social legat de aceste disponibilizări, oamenii au înţeles că asta este situaţia, se vedea clar că erau perioade moarte în care nu era de lucru şi se stătea în şomaj tehnic. Ceea ce le-am explicat oamenilor a fost faptul că, în cazul în care vom avea lucrări mai mari unde va fi necesar personal în plus, atunci sigur că vom apela la foştii angajaţi. În aceeaşi idee, sperăm să treacă cumva şi criza aceasta, nu se ştie niciodată cum vom avea nevoie de oameni”, a spus Borsai Emeric.

Acesta a precizat că cei 45 de disponibilizaţi ai societăţii vor putea opta fie pentru 12 salarii compensatorii, fie pentru şomaj. Din cele spuse de directorul societăţii, cel mai mic salariu de la SC Drumuri şi Poduri SA Covasna nu coboară sub 700 de lei, deci disponibilizaţii se vor putea întreţine destul de decent pe perioada ce se va scurge până la găsirea unui alt loc de muncă.

Disponibilizarea a 45 de angajaţi de la SC Drumuri şi Poduri a venit ca urmare a deciziei de restructurare a societăţii, luată la finele lunii trecute în CJ. În expunerea de motive privind schimbările de la SC Drumuri şi Poduri s-a arătat că este necesară restructurarea societății având la bază obiectivul prioritar de întreţinere şi dezvoltare a drumurilor din judeţul Covasna şi s-a propus reorganizarea societăţii şi modificarea organigramei, avându-se în vedere volumul lucrărilor, dar şi menţinerea unei capacităţi de producţie funcţionabile, care să fie adaptabilă unei revigorări ulterioare a economiei.

SC Drumuri și Poduri Covasna şi-a menţinut neschimbată din 1994 şi până acum structura organizatorică a șantierelor și punctelor de lucru. Singura reducere semnificativă a numărului de angajați a avut loc în 1999, după transformarea Regiei Autonome în Societate Comercială pe Acțiuni. La acea vreme, numărul de angajați s-a redus de la 257 la 160.

Pe de altă parte, de-a lungul vremii piaţa construcţiilor a fost influenţată puternic de mai mulţi factori socio-economici, în vreme ce concurenţa tot mai puternică a afectat la rândul său poziţia societăţii.

Conform noii organigrame, se vor reorganiza formațiile de lucru din Baraolt, Brateş, Întorsura Buzăului şi secţia Mecanizare. În locul şantierelor se va crea o Brigadă complexă de execuţie drumuri şi poduri cu trei formaţii de lucru, o unitate de intervenţie mecano-energetică şi două unități de preparare mixturi asfaltice, cu sediul în Sfântu-Gheorghe. Noua Organigramă prevede un număr total de 75 angajaţi, din care 15 TESA. Utilajele vor fi redistribuite între formaţii, iar cele excedentare vor fi conservate la sediul din Sfântu-Gheorghe, respectiv la Sânzieni.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.