SOCIAL 1 februarie 2023

Primarul din Sfântu Gheorghe: „România este și țara noastră, nu suntem imigranți economici, trăim pe pământul nostru natal”

de Iulia Drăghici - Taraș | 645 vizualizări

Oprirea meciului de duminică, disputat la Sfântu Gheorghe între Sepsi OSK și U Craiova 1948, continuă să producă reacții. Primarul Antal Árpád a descris valul de comentarii ivite ulterior drept „isterie”. Prin intermediul unui text publicat pe pagina sa de Facebook, acesta a transmis și un mesaj „prietenilor noștri români”. 

Referitor la isteria care s-a creat în urma meciului Sepsi-Craiova de ieri, dorim să le spunem prietenilor noștri români următoarele: este important să înțeleagă că România este și țara noastră, nu suntem imigranți economici, trăim pe pământul nostru natal. De altfel, mulți sportivi maghiari au adus glorie României, precum Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné, Jencsik Katalin, Vákár Lajos etc. 

Din păcate, acești suporteri cu un comportament incalificabil nu au fost învățați la școală de către profesori și nici acasă de către părinți că în această țară nu trăiesc doar români, că România nu este doar țara etnicilor români, ci și a națiunilor conlocuitoare, iar respectul față de minorități este o chestiune de civilizație și de educație. Nu trebuie să uităm că în vecinătatea noastră se desfășoară un război, așa că statul are datoria de a lua măsuri ferme împotriva unor astfel de manifestări, pentru a preveni escaladarea tensiunilor în relația dintre comunități. Cel mai important este să putem trăi împreună în pace și liniște și, în acest scop, astfel de provocatori trebuie excluși din stadioane. Sunt sigur că toți oamenii normali sunt de acord cu acest lucru”, a fost mesajul primarului din Sfântu Gheorghe, publicat luni noaptea. 

Textul a devenit viral pe rețelele de socializare. În mai puțin de 24 de ore a adunat peste 2.700 de reacții, mai bine de 300 de comentarii și aproape 400 de distribuiri. 

Antal Árpád a fost prezent la meciul de duminică, iar imediat după ce brigada de arbitri a luat decizia opririi partidei a transmis, tot prin Facebook, faptul că „modul în care „suporterii” extremiști își bat joc de fotbal și de sport prin comportamentul lor de ură necalificată față de maghiari este intolerabil și inacceptabil”. În același context, edilul a apreciat măsura opririi meciului. 

Programată în etapa a 23-a din Superliga, partida de la Sfântu Gheorghe dintre Sepsi OSK și FC U Craiova 1948 a fost suspendată. Arbitrul Andrei Chivulete a pus capăt disputei în minutul 26, din cauza scandărilor xenofobe. Este o măsură luată în premieră în fotbalul din România.

Acum, cazul va fi tranșat în cadrul Comisiei de Disciplină din cadrul FRF. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.