SOCIAL 22 iulie 2022

Primarul Antal Árpád face o nouă invitație la recenzare

de Iulia Drăghici - Taraș | 904 vizualizări

A început și aplicarea amenzilor pentru refuz

Primarul din Sfântu Gheorghe a făcut un nou apel către populația municipiului să participe la recensământ, mai ales că perioada dedicată acestui demers s-a prelungit iar. Acesta a spus și că poliția a început să aplice amenzi celor care își exprimă refuzul. 

„Având în vedere faptul că din nou s-a prelungit termenul în ceea ce privește recenzarea populației, ultimele cifre arată că 85,72% din populația țintă a fost recenzată. În județul Covasna acest procent este de 96,6%, iar în municipiul Sfântu Gheorghe de 88,4%. Doresc să fac un apel către locuitorii din oraș, de a se prezenta la cele patru puncte care funcționează și care vor funcționa și în următoarele 10 zile. Respectiv, în cazul în care recenzorul lasă un mesaj, la casă sau apartament, chiar dacă persoana respectivă a completat și crede că a completat corect, faptul că a primit mesaj, înseamnă că în baza de date apare ca și chestionat incomplet, deci acea familie sau persoană nu este recenzată. E foarte important să ia legătura cu recenzorul sau să se prezinte la unul dintre aceste puncte de recenzare”, a declarat primarul Antal Árpád. 

Edilul a spus și că în ultimele zile a fost solicitat sprijinul poliției locale, care a însoțit câțiva recenzori la persoane care nu au vrut să participe la recensământ. O persoană a primit amendă după ce și-a exprimat refuzul și în aceste condiții. „Este bine de știut că, în cazul în care cineva refuză, va fi amendat. Nu este scopul nostru, nu este dorința noastră de a aplica amenzi, însă totuși vorbim despre o obligativitate a participării la recensământ”, a punctat Antal Árpád. 

Amenzile pornesc de la 1.000 de lei, au mai transmis autoritățile. 

Apelul de participare la recensământ a fost susținut și de primarul municipiului Târgu Mureș, prezent joi la o conferință de presă alături de edilul din Sfântu Gheorghe. 

„Este foarte important pentru UAT-uri să cunoaștem structura populației din orașe, pentru că asta ne ajută să facem strategia de dezvoltare pe următorii 5, 10 ani. Aflăm, de exemplu, câți tineri avem, în ce domenii, câte locuri de muncă. Deci recensământul, în afara faptului că știm că sunt x locuitori în acel oraș, ne dă și direcția în care trebuie să o luăm. Și asta e cea mai utilă și importantă cale să aflăm efectiv ce are nevoie o comunitate”, a spus primarul Soós Zoltán. 

În a doua săptămână a lunii iulie, în județul Covasna s-au înființat 15 puncte fixe de recenzare. Dintre acestea, 10 se află în mediul urban și cinci în rural.

Institutul Naţional de Statistică a anunțat prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru Recensământ până la 31 iulie 2022. Termenul este prelungit deja a doua oară, pentru că inițial a fost stabilită data de final 17 iulie, dar autoritățile au transmis că ultima zi va fi de fapt 24 iulie. 

Perioada de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022 a început în 31 mai. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.