SOCIAL 29 iunie 2022

Prefectul din Covasna va solicita controale sub acoperire la magazine, pe tema vânzării de tutun și alcool minorilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1150 vizualizări

Prefectul județului Covasna a spus marți, într-o conferință de presă, că va solicita autorităților abilitate să reia controalele intense în magazine pe tema vânzării de tutun și alcool minorilor. 

Dr. Ráduly István a precizat că se observă o creștere a numărului de elevi care fumează, în ciuda Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 1 februarie 2016, care interzice în mod explicit fumatul în instituțiile de învățământ și care, totodată, interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.

Din păcate, și aici avem o lege bună, a cărei aplicare se face greoi. (...) Am solicitat, în scris, încă acum un an și, când am ajuns prefect, de la poliție ca să intensifice verificările în jurul școlilor, mai ales în centrele urbane, dacă se vând sau nu produse de tutun și alcool minorilor. Și au făcut treabă foarte bună. (...) O să mai facem asemenea controale, cu polițiști în civil sau un copil și să cumpere țigară sau bere. Pentru câțiva zeci de lei nu merită să iei amendă de peste 5.000 de lei”, a declarat marți prefectul Ráduly István. 

O acțiune similară a avut loc în urmă cu mai bine de doi ani, înainte de pandemie, potrivit Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județul Covasna. 

În februarie, înainte să înceapă pandemia, am avut un proiect de anvergură, împreună cu poliția locală. (...) Am fost îmbrăcați în civil, am avut cu noi și un copil, și am pornit în toate magazinele care comercializează băuturi alcoolice și tutun. Și am stat și noi pe la coadă, să vedem dacă se vinde sau nu se vinde. (...) Din 45 de unități comerciale care au fost verificate atunci, doar trei au fost cele care au dat un pachet de țigări și o bere unui copil. În rest, s-a cerut act de identitate. (...) E un exemplu. Eu vreau să cred că, cel puțin la nivelul județului nostru, agenții economici sunt atenți. Eu o să încerc să mai reiau acest proiect cu colegii, pentru că a fost de anvergură și a mers repede, pentru că am făcut totul într-o singură zi”, a explicat în același context Liliana Țițeiu-Lazea, șefa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județul Covasna. 

Prefectul a punctat și că amenda pentru firmele care vând tutun și alcool minorilor este între 5.000 și 15.000 de lei. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.