SOCIAL 8 septembrie 2016

Prefectul de Covasna cere arborarea permanentă a drapelului României pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1437 vizualizări

Arborarea drapelului României pe turla Primăriei din Sfântu Gheorghe a fost subiectul care a marcat cea de-a 72-a aniversare a eliberării oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia horthisto-fascistă de către armata română.

La evenimentul de comemorare, organizat joi, 8 septembrie, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a făcut un apel public spre conducerea Primăriei din Sfântu Gheorghe de a lăsa drapelul arborat în permanenţă. Mai mult, colonelul în retragere Ioachim Grigorescu a anunţat că veteranii de război vor asigura pază pentru a se evita îndepărtarea steagului.

8 sept - Ziua Eliberarii Sf Gheorghe (14)

„Adresez un apel către primarul municipiului Sfântu Gheorghe să abordeze cu echilibru şi raţiune această problematică şi să asigure arborarea permanentă a drapelului naţional pe turla Primăriei, curmând astfel animozităţi artificiale, care cu siguranţă nu servesc interesului general al frumosului nostru oraş. Fapte precum refuzul de arborare a drapelului României pe turnul Primăriei, ridicarea unei coline monstruoase care să mascheze ansamblul statuar „Mihai Viteazul”, afişarea de informaţii publice denigratoare la adresa marelui voievod „Mihai Viteazul” sunt receptate de comunitatea românească drept manifestări anti-româneşti, şovine, în formă agravată, având în vedere că nu provin de la persoane fizice, ci de la autorităţi ale administraţiei publice, care ar trebui să-şi desfăşoare activitatea pe criterii administrative, nediscriminatorii şi nu pe criterii etnice”, a spus prefectul Sebastian Cucu.

https://youtu.be/sy77-teAas8

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonelul în rezervă Ioachim Grigorescu, a transmis în cadrul evenimentului comemorativ că veteranii de război şi pensionarii militari din Ministerul Apărării vor face santinelă la acest drapel. „La ora 18 intru eu, la ora 00 colonelul Ivan şi tot aşa”, a spus col. Grigorescu.

tricolorul pe turla primariei (1)Acesta a mai precizat pentru „Observatorul de Covasna” că iniţiativa aceasta va dura cât va fi necesar: „O să stăm de pază ca să nu dea jos drapelul cât va fi necesar, până se satură primarul”.

„Arborarea drapelului României este un pas spre normalitate”

Tot în cadrul discursului susţinut public joi, Sebastian Cucu a explicat şi de ce este importantă pentru comunitatea românească arborarea drapelului pe turla Primăriei.

„Aceasta este ziua (n.r. 8 septembrie) în care caporalul Gheorghe Arănbaşa, căzut apoi la datorie în luptele pentru o reîntregire a ţării, a arborat pe Primăria Sfântu Gheorghe drapelul României. Drapelul a rezistat doar o scurtă perioadă, fiind îndepărtat în perioada experimentului stalinist al regiunii autonome maghiare şi repus ulterior în anul 1994. După 20 de ani, sub pretextul unor lucrări de reabilitare a clădirii Primăriei, drapelul României a fost îndepărtat de către autorităţile locale, pentru ca în urmă cu un an, în cadrul ceremoniilor dedicate zilei de 8 septembrie, acestea să refuze arborarea sa de către veteranii de război. Astăzi, drapelul pentru care au luptat şi au murit caporalul Gheorghe Arănbaşa şi milioanele de camarazi ai săi este arborat acolo unde este locul lui. Nutrim speranţa că adevărul istoric, dar şi respectul pentru poporul român, pentru eroii săi vor învinge, iar autorităţile locale nu îl vor mai îndepărta aşa cum numai regimul comunist a mai făcut-o. Administraţia locală trebuie să înţeleagă că arborarea drapelului României astăzi este un pas spre normalitate, dar nu suficient şi că prin arborarea lui nu se face nimănui o favoare. Preţuirea memoriei eroilor care au căzut pentru patrie şi cinstirea veteranilor de război care au luptat pentru libertatea şi unitatea naţiunii române poate fi doar veşnică şi nicidecum provizorie. (...) Drapelul României trebuie să rămână arborat în permanenţă pe turla Primăriei din municipiul Sfântu Gheorghe, pentru că acesta exprimă recunoştinţa tuturor generaţiilor care au urmat, faţă de cei care s-au jertfit pentru dragostea de ţară, dar şi faptul că Sfântu Gheorghe s-a eliberat sub toate formele de cea mai distructivă ocupaţie şi ideologie cunoscută vreodată de omenire”.

„Autorităţilor locale le-a venit mintea la cap”tricolorul pe turla primariei (2)

Prezent la eveniment, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, şi-a exprimat susţinerea unei iniţiative legislative care să determine autorităţile locale din Sfântu Gheorghe să ţină steagul arborat în permanenţă: „Drapelul este un simbol al luptei de eliberare de sub fascism şi hortism. Eu cred că autorităţilor locale le-a venit mintea la cap şi au reconsiderat poziţia de anul trecut. Este absolut normal ca acest steag să rămână pe Primărie. O să stau de vorbă cu reprezentanţii cadrelor militare în rezervă să vedem în ce măsură putem elabora o iniţiativă legislativă care să statueze mai clar acest lucru”, a spus acesta.

Pe lângă subiectul arborării drapelului, evenimentul a fost completat de o frumoasă paradă militară şi de depuneri de coroane sub placa comemorativă situată pe faţada Primăriei. Mai mult, şi la „Troiţa general Grigore Bălan” din localitatea Arcuş, dar şi la Monumentul „Locotenent Păiş David” din poligonul de garnizoană al localităţii Sfântu Gheorghe au avut loc depuneri de coroane, buchete şi jerbe de flori.

 8 sept - Ziua Eliberarii Sf Gheorghe (15)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bobby, 9 septembrie 2016
Buna intrebare dar nu o sa primim niciodata un raspuns .
Liliana, 9 septembrie 2016
Hop si Dl Grama in campanie electorala face legi dupa ce a dormit in Parlament 4 ani. De ce nu ai initiat legi pana acum ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.