Peste 400 de elevi din Covasna, Harghita și Mureș, într-un proiect despre comunicarea interculturală
Un număr de 410 de liceeni din județele Covasna, Harghita și Mureș au participat în octombrie și noiembrie a.c. la proiectul „EDU-INTERACT”. Astfel, elevii și-au putut dezvolta abilitățile de comunicare interculturală și de adaptare la situații diverse, având în vedere natura multietnică și multiculturală a celor 3 județe, transmit coordonatorii proiectului, printr-o informare de presă.
Activitățile, la care au luat parte două licee din județul Covasna, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului și Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, s-au derulat online.
„Obiectivul general al proiectului este crearea unui ecosistem dinamic și sustenabil la nivel local și regional care să conecteze elevii de liceu cu oportunități de dezvoltare, prin intermediul comunicării interculturale, ajutându-i astfel să se adapteze mai ușor unor situații diverse și astfel să își atingă potențialul creativ, economic, de adaptare și dezvoltare personală și profesională. Numeroasele activități desfășurate online sunt: webinarii cu specialiști în domeniu; conectarea tinerilor cu fluxuri de idei inovative; acces la diverse resurse educaționale despre comunicare și interculturalitate; formarea unui context cultural propice pentru provocări, învățare și descoperiri; formarea unei gândiri sistematice cu înțelegerea unor contexte interculturale determinante pentru comunitățile tinerilor”, se mai arată în informarea transmisă redacției Observatorul de Covasna.
Webinariile de dezvoltare a competențelor de comunicare interculturală s-au derulat cu o frecvență săptămânală, segmentate pe module, cu o componentă practică, de realizare a unor proiecte de către elevi, sub supravegherea lectorilor și a mentorilor, mai spun coordonatorii. Cursurile au fost structurate pe 10 module: Introducere în cultură, Stereotipuri și generalizări, Îmbunătățirea sensibilității culturale, Valori și atitudini fundamentale, Stiluri de comunicare, Conducerea și luarea deciziilor, Întâlniri și negocieri, Prezentări, Ospitalitatea și oferirea de cadouri, Concluzii și discuții. Dezbateri și intervenții finale.
În total au fost implicate 12 licee, câte cinci din Harghita și Mureș și două din Covasna.
La nivelul județului Covasna, la realizarea parteneriatelor pentru acest proiect s-a implicat Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prin intermediul inspectorului școlar general adjunct, profesoara Luminița Bobeș.
Proiectul a fost derulat de Asociația Neam Edenic, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernul României prin Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară.