SOCIAL 24 martie 2020

Peste 230 de covăsneni și-au pierdut locul de muncă

de Daniela Luca | 4511 vizualizări

Pe fondul răspândirii coronavirusului s-au făcut disponibilizări colective 

Peste 230 de angajați din județul Covasna au rămas recent fără locul de muncă după ce angajatorii i-au anunțat că își vor suspenda integral activitatea pe fondul crizei generate de virusul COVID-19. Totodată, la nivelul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a fost făcut public un număr de telefon, de unde societățile comerciale aflate în dificultate pot primi informații cu privire la modul de aplicare a Ordonanței de Guvern 30/2020, privind alocarea șomajului tehnic, plătit de stat.

Dintre cele peste 230 de persoane care au rămas fără loc de muncă, 180 au lucrat în domeniul confecțiilor, iar ceilalți în servicii, conform AJOFM Covasna. 

„Ceea ce știm cu certitudine este că sunt 234 de persoane în momentul acesta care au fost anunțate. Sunt disponibilizări colective, deci cu încetarea contractului de muncă. Pentru societățile care vor solicita să beneficieze de șomaj tehnic în momentul de față nu se poate da o cifră pentru că, deocamdată, toată lumea încearcă să afle care sunt documentele necesare pentru acest demers. Ceea ce noi cu toții cunoaștem este că efectul sistemului Horeca, adică tot ce înseamnă hoteluri, restaurante, baruri, cafenele care se vor închide, vor genera posibil un număr de disponibilizări”, ne-a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. 

Acesta a precizat că în industrie și în turism vor fi în viitorul apropiat alți 500-600 de angajați care vor intra în șomaj tehnic. 

„O parte dintre entități intră sub incidența acestei hotărâri de Guvern, respectiv a faptului că a trebuit să închidă activitatea de pe-o zi pe alta. Este clar că ei pot să vină și să ceară șomaj tehnic. La celelalte, care sunt societăți  de asemenea afectate de această situație, efectele se vor prezenta prin pierderile pe care le au la nivel economic, pierderile de la încasări și aceste pierderi vor da posibilitatea ca și ele la rândul lor să vină și să solicite pentru nu mai mult de 75% de procente din totalul salariaților șomaj tehnic”, a mai precizat directorul AJOFM Covasna. 

În vederea informării corecte despre situația privind șomajul tehnic, instituția a pus la dispoziția celor interesați adresa de e-mail și numerele de telefon care pot fi apelate de luni până joi, în intervalul orar 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00 și 14:00 -  covasna@anofm.gov.ro, 0788327021, 0784270021. După ora 16:30 se pot solicita informații la numărul de telefon 0788327020.

Șomajul tehnic presupune că toate contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro. Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează. 

Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de atât. Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot da salarii mai mici de acest procent. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția angajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.