SOCIAL 17 octombrie 2022

Peste 100 de persoane au beneficiat de analize gratuite, la Zăbala

de David Leonard Bularca | 325 vizualizări

Acțiunea de la sfârșitul săptămânii trecute de la Zăbala, intitulată „Caravana de bine”, a reușit să ofere unui număr de peste 100 de persoane o serie de analize gratuite, aproape de casă. Majoritatea beneficiarilor au avut peste 60 de ani, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul Crucii Roșii Covasna, Papp Adolf-József.

„Au fost peste 100 cei care au venit. Majoritatea au dorit să facă toate tipurile de analize pe care le puteau face, dar mai ales la medicină internă, la ecografie. Deci am avut cardiologie – EKG, medicină internă – ecografie, diabetologie, pediatrie și oftalmologie”, a spus directorul, Papp Adolf-József.

El spune că oamenii nu sunt atât de deschiși spre astfel de activități, dar, totuși, numărul celor care au ales să meargă vineri și sâmbătă la Căminul Cultural din Zăbala să își facă analize arată că lucrurile merg într-o direcție bună. 

„Eu cred că a fost o acțiune reușită. Cred că populația este încă reticentă la astfel de activități care se organizează, dar eu sper că asta cu timpul se va schimba. Deci tot timpul au fost persoane care au venit la consultațiile acestea gratuite, erau oameni la rând tot timpul”, ne-a spus Papp Adolf-József sâmbătă, după încheierea acțiunii. 

Oamenii au primit rezultatele analizelor pe loc, iar cei care își doresc vor putea ține legătura cu medicii care i-au consultat și de acum înainte, a mai explicat directorul de la Crucea Roșie, Filiala Covasna. 

„Au fost șapte asistente medicale și trei medici. Rezultatele analizelor le-au primit pe loc. Chiar unii dintre ei au solicitat un follow-up, că mai doresc să se consulte cu medicii care au fost implicați în acțiune. O vor putea face online, printr-o aplicație pe care o pot descărca cei care doresc acest lucru”, conform lui Papp Adolf-József.

Pe viitor, cei de la Crucea Roșie Covasna își doresc să mai desfășoare astfel de campanii, chiar și în alte zone ale județului. 

„A fost o activitate derulată la nivel național, în colaborare cu filialele, și dorim în continuare să dezvoltăm acest tip de serviciu, mai ales pentru populația defavorizată. Majoritatea persoanelor care au venit au fost cu boli cronice sau cei care nu se simt bine și nu au posibilitatea să meargă la un medic. Media de vârstă a persoanelor care au venit să își facă analize a fost de peste 60 de ani. Au fost și 21 de copii”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, directorul de la Crucea Roșie Covasna, Papp Adolf-József.

Singura cerință pentru beneficiarii proiectului a fost să aibă la ei cartea de identitate și să fie din comuna Zăbala. 

De altfel, nu este pentru prima dată când voluntarii Crucii Roșii Covasna ajung la Zăbala, pentru că în primele luni ale anului au susținut diverse prezentări în fața elevilor din localitate.

„Caravana de bine” face parte din campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română, cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Sursa foto: organizatori

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.