SOCIAL 29 noiembrie 2017

Parteneriat pentru prevenirea instituţionalizării şi reintegrarea în familiile naturale a copiilor abandonaţi

de Covasna Media | 963 vizualizări

Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna va încheia un parteneriat cu Fundaţia SERA România în vederea implementării unui proiect ce are ca scop prevenirea instituţionalizării şi reintegrarea în familiile naturale a copiilor abandonaţi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, şefa instituţiei, Vass Maria.

Potrivit acesteia, programul, prevăzut a se desfăşura pe o perioadă de 18 luni, vizează atât identificarea copiilor aflaţi în risc de abandon din cauza lipsei veniturilor necesare traiului de zi cu zi al familiilor lor, a problemelor de sănătate sau a neglijenţei părinţilor, cât şi reintegrarea în familiile naturale a 50 de copii şi tineri aflaţi acum în sistemul de protecţie socială. Bugetul programului va fi de 100.000 euro, din care contribuţia Fundaţiei SERA România va fi de 60%, iar cea a Consiliului Judeţean Covasna de 40%.

Vass Maria a mai adăugat că între SERA şi Direcţia pentru Protecţie Copilului Covasna există o colaborare „bună şi de lungă durată“, care s-a concretizat, printre altele, într-un program de prevenire a sarcinilor nedorite şi înfiinţarea la Sfântu Gheorghe a unui centru de recuperare a copiilor cu handicap, ce va fi pus în funcţiune anul viitor.

„În primul rând va trebui să identificăm acele familii care chiar doresc reintegrarea copiilor sau care pot fi ajutate, în sensul de a preveni instituţionalizarea copiilor. (...) Se va face o evaluare a acestora, a necesităţilor famililor pentru a se putea face reintegrarea sau pentru a se stopa intrarea în sistem, iar pe baza evaluărilor vor fi ajutate şi monitorizate. Dar, în niciun caz, nu vor primi bani, vor primi ajutoare materiale, iar familia trebuie să fie responsabilă pentru acele bunuri pe care le primeşte şi, totodată, responsabilă faţă de copil. (...) Numărul intrărilor în sistem sunt puţin mai mari în fiecare an, de aceea eu zic că este un proiect foarte bun, care a fost implementat în mai multe judeţe şi a dat rezultate bune şi eu zic că merită să încercăm şi noi“, a afirmat Vass Maria.

Fundaţia SERA România va finanţa, de asemenea, înfiinţarea unei case de tip familial în municipiul Sfântu Gheorghe, unde vor fi crescuţi 12 copii aflaţi acum în sistemul de protecţie socială.

Investiţia este estimată la aproximativ 250.000 euro şi nu presupune aport din partea Consiliului Judeţean Covasna, singura obligaţie a autorităţilor fiind de a asigura funcţionarea acesteia cel puţin zece ani.

În prezent, în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna funcţionează 12 case rezidenţiale de tip familial, în care sunt crescuţi 142 de copii şi tineri.

„Fundaţia SERA România a adus în judeţul Covasna proiecte importante, la care noi nu am avut contribuţie financiară, nu a trebuit să dăm niciun ban. (...) Căutăm locaţia pentru construirea acestei case de tip familial la Sfântu Gheorghe, SERA România va contribui cu 250.000 de euro, iar noi va trebui să asigurăm continuitatea (...). La ora actuală în sistemul de protecţie socială din judeţ sunt 1.150 de copii, asta înseamnă că noi avem grijă zi de zi de 1.150 de copii orfani, ceea ce este o responsabilitate imensă“, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.