Parlamentul Tinerilor din Sfântu Gheorghe: un imbold spre implicare
Vara aceasta, regulamentul de funcţionare a iParlamentului (Parlamentul Tinerilor din Sfântu Gheorghe) va fi supus dezbaterii publice. Parlamentul, Consiliul Consultativ și cogestionarea vor reforma radical modul în care tinerii vor fi implicați în luarea deciziilor, potrivit reprezentanților Grupului PONT.
Un Consiliu Consultativ permanent format din 30 de tineri va lucra îndeaproape cu Consiliul Local, cu scopul de a se asigura că problemele de tineret din Sfântu Gheorghe nu vor fi abordate fără contribuția tinerilor.
„După cunoștințele mele, va fi primul astfel de model din țară. Sunt 3 niveluri de participare. Parlamentul Tinerilor este un mecanism la care poate adera orice tânăr din localitate care (...) își declară apartenența față de Sfântu Gheorghe. (...) Pe lângă niște workshopuri, Parlamentul va decide sau va delega decizii asupra unor teme direct către tineri, subiecte care țin de lucruri esențiale pentru tinerii din oraș. Lucruri care au fost identificate ca potențiale subiecte sunt decizii cu privire la anumite spații pentru tineri, ce utilitate să aibă acele spații. Ideea este ca într-un mod tinerii să fie implicați în procesul de pregătire și de luare a deciziilor. Credem foarte mult că multe decizii nu trebuie luate pentru tineri, ci împreună cu ei. (...) Adică autoritatea să nu ia decizii asupra unor subiecte de tineret fără ca măcar să-i consulte sau ideal ar fi chiar să delege aceste decizii. Deci Parlamentul este primul nivel. După aceea (...) va exista Consiliul Consultativ, care este o structură mai permanentă, unde din membrii Parlamentului, aleatoriu, vor fi aleși 30 de tineri care să reprezinte Consiliul Consultativ, o structură care se va reuni lunar și care va funcționa pe lângă Consiliul Local din Sfântu Gheorghe. Din acel Consiliu Consultativ din cei 30, aleși aleatoriu în fiecare an, se va constitui un grup de 8 oameni, care pe lângă alți 8 oameni care provin din partea Consiliului Local și a Municipalității vor crea un co-management (...) unde operativ (...) se vor aborda subiecte pentru ca această relație de colaborare să funcționeze“, a declarat despre structura parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă, directorul strategic al Grupului PONT, Farkas András.
„De ce este important acest Parlament pentru noi? Eu consider că o comunitate și un oraș care vrea să fie dedicat un pic și tinerilor trebuie să ia deciziile ținând cont și de ceea ce spun ei și de cum vor să rezolvăm problemele“, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, în cadrul aceleiași conferințe de presă din data de 3 iunie a.c.
Se dorește ca proiectul să aibă impact pe termen lung
„Aș dori să subliniez niște aspecte de principiu. Pe lângă faptul că este un mecanism participativ, cred eu și credem că este un foarte bun proces de învățare. Învățare în practică, și anume faptul că poți înțelege mai bine cum funcționează un oraș, cum funcționează o municipalitate, cât de important este să pregătești o decizie înainte să iei decizia respectivă, (...) sau cum implici tânărul în pregătirea acelor decizii, cred că aici este foarte multă posibilitate de a genera gândire critică, creșterea capacității de a lua decizii în anumite situații. (...) Eu, personal, îmi imaginez că în 10 ani, timp în care mulți tineri trec prin acest proces, devin adulți, logic, și acea gândire critică, acel mod de a discuta, de a pregăti și a lua deciziile se răsfrânge înapoi în comunitate, pentru că devin antreprenori sau devin poate noul primar. Și această gândire, acest mecanism va funcționa. Credem că din această perspectivă, chit că este un program de tineret, practic dezvoltă foarte mult capacitatea comunității de a discuta, de a formula opțiuni, de a lua decizii și cred că din această perspectivă este mai mult decât strict o politică publică nouă a municipalității, ci este efectiv un program sistemic care va genera foarte multe rezultate și impact pe termen lung“, a mai spus Farkas András.
„Este important să avem cât mai multe inițiative de acest gen, pentru că doar așa putem construi o comunitate și un oraș care să fie cu adevărat pentru tineri. Trebuie să îi privim ca pe o resursă, ca pe niște profesioniști, pentru a-i face să dorească să se stabilească acasă sau să nu vrea să plece. Pentru a face acest lucru, trebuie să le satisfacem nevoile, nu doar în ceea ce privește infrastructura, ci în toate domeniile vieții”, a subliniat viceprimarul Vargha Fruzsina.
Proiectul este inițiat și coordonat de către Grupul PONT, realizat în parteneriat cu Asociația Culturală și de Tineret „Prospero“ și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Totodată, este finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.
Sursa foto: pontgroup.org