SOCIAL 12 mai 2023

Părinții femeii cu handicap grav din Baraolt rămân în arest preventiv

de David Leonard Bularca | 3771 vizualizări

Părinții femeii cu handicap grav din Baraolt, care și-au ținut propria fiică în captivitate mai bine de 10 ani, rămân în arest preventiv. Ei au fost inițial arestați preventiv pentru 30 de zile în 5 aprilie, dar, la expirarea măsurii, termenul arestării preventive a fost extins pentru încă 30 de zile, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, procurorul Cosmin Gheorghe Andraş.

Perioada maximă pentru care putea fi admisă prelungirea arestul preventiv era de 30 de zile. 

„Cei doi sunt arestați. Procurorul de caz a cerut prelungirea măsurii și s-a admis cererea. Starea de arest s-a prelungit pentru încă 30 de zile. În faza de urmărire penală numai 30 de zile se poate prelungi, mai mult nu”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, procurorul Cosmin Gheorghe Andraș.

Fata se află acum, în continuare, în spital. După ce va fi externată, pentru ea se va căuta un centru special în care va fi internată, după cum ne-au explicat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. 

Directoarea adjunctă a DGASPC Covasna, Szász Katalin, a explicat, la jumătatea lunii aprilie, faptul că în cei 10 ani în care fata a fost ținută captivă de propriii părinți, instituția pe care o reprezintă nu a efectuat controale sau alte tipuri de verificări, având în vedere situația medicală a tinerei.

„În situația în care cineva are un certificat de încadrare într-un grad de handicap care este permanent, asta înseamnă că nu se mai revizuiește situația ei socială și medicală, numai în cazul în care există o sesizare sau în cazul în care starea se agravează și cineva din familie reușește să ne informeze că este nevoie de o altă încadrare. Autoritatea locală, respectiv primăria, urmărește situația, cu atât mai mult în cazurile de acest gen, unde un membru al familiei este desemnat angajat ca asistent personal pentru bolnavul respectiv, monitorizarea îi revine autorității locale”, a mai declarat, la acea vreme, Szász Katalin.

În 6 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a ieșit cu detalii oficiale privind cazul tinerei cu handicap grav din Baraolt legată de propriii părinți cu lanțul de dulap. Potrivit procurorilor, situația găsită de polițiști marți, în 4 aprilie, respectiv ținerea în captivitate a femeii în vârstă de 28 de ani, a durat mai bine de 10 ani.

Părinții fetei au fost inițial reținuți pentru 24 de ore și apoi instanța a decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile. Ei sunt cercetați pentru lipsire de libertate.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.