SOCIAL 17 octombrie 2020

Păcăliți online: pagube între 1.300 și 4.000 de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1648 vizualizări

La nivelul Poliției Municipiului Târgu Secuiesc, se efectuează cercetări într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, constând în faptul că în perioada mai 2020 – octombrie 2020, 5 bărbați au fost induși în eroare, în mediul online, de către o persoană necunoscută, ce folosea un pseudonim, cauzându-le prejudicii cuprinse între 1300 lei și 4000 lei.

Autorul infracțiunilor promitea bunuri constând în piese pentru motoare precum și diverse servicii de reparații și condiționări, solicitând sumele de bani fără însă a presta serviciile sau a pune la dispoziție cumpărătorilor bunurile achitate.

În urma unui complex de activități investigative polițiștii au identificat un tânăr de 23 de ani bănuit de săvârșirea infracțiuniilor.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la înșelăciune, tânărul fiind reținut pentru o perioadă de 24 de ore.

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de tânăr, pe o perioadă de 60 de zile.

Totodată, la data de 15.10.2020, s-a efectuat o percheziție domiciliară la locuința acestuia.

Menționăm că reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, precum și dispunerea controlului judiciar sunt măsuri preventive reglementate de Codul de Procedură Penală și nu pot înfrânge principiul prezumției de nevinovăție.

Pentru a evita să fiţi victimele fraudele comise în mediul online polițiștii fac următoarele precizări:

  • Dacă efectuați cumpărături de bunuri/servicii pe site-uri de comerț online, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului/prestării serviciului).
  • Pe cât posibil, efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.
  • Evitaţi achiziţia de mărfuri/servicii oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor/serviciilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor/serviciilor postate, documentați-vă și nu reacționați precipitat la astfel de „oferte”.
  • Efectuați un minim de verificări cu privire la entitatea/persoana cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa de e-mail de pe care s-a transmis corespondența.
  • Dacă plătiți cu cardul, asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip „lacăt’’ în bara URL (ceea ce implică o conexiune securizată), folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet și verificaţi ca persoana cu care interacționați în mediul online să fie reală, și să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.
  • Este esențial să nu transmiteți informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate cum ar fi: nume, prenume, CNP- seria și numărul cărții de identitate s.a.m.d. 

Sursa: Comunicat de presă IPJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.