SOCIAL 10 noiembrie 2017

Operații la copii, realizate în premieră națională la Spitalul Județean Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2968 vizualizări

Medicii Spitalul „Dr. Fogolyán Kristóf" Sfântu Gheorghe au realizat operații în laparoscopia pediatrică, unele chiar pentru prima dată în România

În cadrul unui workshop în chirurgie pediatrică, organizat în perioada 5 – 9 noiembrie a.c. la Spitalul „Dr. Fogolyán Kristóf" Sfântu Gheorghe, medicii covăsneni au realizat, în premieră națională, două tipuri de operații minim invazive la pacienți copii. Este vorba despre operații de hernie inghinală și ectopie testiculară.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată joi, 9 noiembrie a.c., managerul spitalului András-Nagy Róbert, dr. Reza Vahdad din Germania, dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică și dr. Bodó Erika de la Secția de Pediatrie a spitalului au vorbit despre workshop-ul „Operații demonstrative în laparoscopia pediatrică”, organizat prin intermediul organizației mondiale „Hope for the Nationas”, dar și despre operațiile realizate în premieră națională la spitalul județean din Sfântu Gheorghe.

„Mă bucur că și spitalul nostru a reușit să dovedească faptul că o activitate științifică nu este numai rezervată instituțiilor spitalicești-clinice de anvergură și că și spitalele județene pot să organizeze la un nivel atât de bun astfel de workshop-uri. Au participat peste 20 de medici din toată țara, specialiști în acest domeniu al chirurgiei pediatrice. (...) Spitalul nostru este pe drumul și va ajunge la un nivel de performanță corespunzătoare statutului de spital județean de urgență”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență, András-Nagy Róbert, care a subliniat că în această perioadă „două cazuri inedite au fost diagnosticate la noi în pediatrie și au fost și rezolvate cu aceeași ocazie în cadrul acestui workshop”.

Medicii covăsneni au făcut nouă operații pe pacienți copii prin metoda minim invazivă

Cu ocazia workshop-ului din această săptămână, medicii covăsneni l-au avut alături pe unul dintre cei mai experimentați doctori în laparoscopia pediatrică, dr. Reza Vahdad din Marburg, Germania. Alături de acesta, specialiștii de la Spitalul Județean au derulat nouă operații pe pacienți copii, toate cu rezultate foarte bune. Mai mult, printre acestea s-au numărat și două tipuri de operații realizate în premieră națională.

„Am făcut trei operații de hernie inghinală la fetițe. S-au făcut incizii minimale de trei - cinci milimetri. Aceste operații (n.red. de hernie inghinală) sunt făcute de obicei și în țară, deși foarte rar sau numai în anumite centre mari universitare, dar nu sunt făcute laparoscopic (...), ci deschis. (...) Celelalte operații au fost ectopiile testiculare, din care am avut trei cazuri. Un pacient a avut febră și a trebuie să temporizăm intervenția. Ectopia testiculară înseamnă că testiculul nu este în scrot la naștere. Problema aceasta trebuie rezolvată cât mai repede. (...) Am mai avut o intervenție pentru varicocel. Acesta este ca varicele la picioare, numai că dilatațiile venelor sunt la nivelul testiculului. Și aceste intervenții se fac de obicei deschis. (...) Cel mai dificil caz a fost cel al unei fetițe de 14 ani cu hidronefroză la nivelul rinichiului stâng”, a explicat dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică din Spitalul Județean.

„Am avut și două cazuri de colecist cu calculi. Un băiețel de 5 ani a venit la noi cu o colică abdominală. La această vârstă, în țară nu se face nicăieri laparoscopic intervenția. L-am programat la doamna doctor, a fost operat și acum e în regulă”, a completat și dr. Bodó Erika de la Secția de Pediatrie.

Operațiile desfășurate de medicii covăsneni au fost transmise live din sala de operații în sala de workshop, unde medicii participanți au putut să asiste în direct și să asculte indicațiile medicului din Germania.

Beneficiile operațiilor minim invazive la copii

Medicii covăsneni au subliniat nu doar că operațiile minim invazive, cum sunt cele în laparoscopie, sunt viitorul chirurgiei, dar și că aduc mari beneficii pacienților, printre care și durata scurtă de internare, riscuri mult mai scăzute față de operația deschisă și incizii sunt foarte mici.

Potrivit medicului Lőrincz Zsuzsanna, cu toate că în străinătate metoda este una des utilizată și apreciată de medici și pacienți, în România lucrurile se mișcă mai greu în acest sens și din cauza lipsei instrumentelor necesare, dar și din cauza reticenței încă foarte des întâlnită.  

„Inițial am avut 11 pacienți, dar 3 nu au venit pentru că mediul de familie sau pediatrul din alt oraș, pentru că am avut pacienți din Târgu Mureș, Baraolt, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, deci nu au fost numai din Sfântu Gheorghe, le-a spus că sunt prea mici să fie operați. (...) Nu există niciun risc față de operația deschisă. Ba din contră, aș spune că prin operațiile minim invazive riscul este și mai mic pentru că nu avem tăieturile, ci incizii de doi, trei milimetri”, a explicat aceasta, subliniind faptul că toate aceste operații avansate au fost posibile în județul Covasna datorită aparaturilor performante cu care a fost dotat spitalul județean la începutul acestui an.

Infrastructura spitalului l-a impresionat pe specialistul german

Medicul Reza Vahdad, coordonatorul activităților din cadrul workshop-ului, are experiență în intervențiile chirurgicale în laparoscopie pediatrică de peste 17 ani. Doar în România, medicul a realizat în jur de 100 de astfel de operații la copii. Expertiza sa este căutată în toată lumea, iar prin intermediul organizației „Hope for the Nations” desfășoară astfel de ateliere de pregătire cu medici din toată lumea, din Brazilia, până Africa de Sud.

„Am fost foarte impresionat de infrastructura acestui spital, (...) precum și de cunoștințele și de pregătirea medicilor de aici. (...) Am făcut împreună 9 operații, iar câteva dintre acestea, din câte am auzit, au fost realizate pentru prima dată în România”, a spus, în cadrul conferinței de presă, medicul german.

Medicii covăsneni vor prelua în continuare astfel de cazuri

Dr. Lőrincz Zsuzsanna ne-a asigurat că vor continua aceste tipuri de operații, care, de altfel, sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Cazurile pe care putem să le facem și noi o să le facem singuri. Pentru cazurile mai dificile o să organizăm iar workshop, o să îl invităm pe domnul doctor (Reza Vahdad) și încetul cu încetul o să facem și noi singuri intervențiile acestea. (...) Cred că este ceva deosebit să avem colegi în străinătate să vină să învățăm și noi pentru că pur și simplu, partea didactică din țara noastră este cam la pământ”, a concluzionat Lőrincz Zsuzsanna.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.