SOCIAL 6 ianuarie 2016

Numele Ion sau Ioana, demodate în societatea actuală

de Mirela Cara Dragu | 727 vizualizări

Aproape 2 milioane de români îşi serbează azi onomastica

Ziua de 7 ianuarie este pentru creștini o zi în care se prăznuiește unul dintre cei mai importanți sfinți ai tuturor timpurilor, de care se leagă recunoașterea Dumnezeului întrupat la momentul Botezului în apele Râului Iordan.

Cinstit de Biserică pentru calitatea sa de prooroc și Înaintemergător al Domnului Hristos, Ioan Botezătorul este cel care a dus o viață sfântă, trăind în pustiu și refuzând confortul lumii materiale în scopul înfăptuirii cuvântului lui Dumnezeu și care a dat o pildă întregii omeniri prin credința sa de netăgăduit în Iisus Hristos. Este cunoscut de altfel faptul că, fiind foarte exigent în privinţa păcatelor, el a atras dușmănia soției lui Irod, care ispitit de dansul Salomeei, fiica sa vitregă, a acceptat să îi taie capul proorocului.

Impresionați de faptele și vorbele sale, mulți credincioși români și-au botezat timp de secole copiii după numele acestui sfânt. În ultima perioadă însă se observă o îndepărtare a oamenilor de numele tradiționale ale sfinților creștini, pe care preferă să le înlocuiască adesea cu nume pe care le consideră la modă sau având o rezonanță aparte. „Ziua de Sfântul Ioan este o zi de sărbătoare, o zi în care cel puțin statistic mulți români poartă numele de Ion. Din păcate, totuși, există o anumită tendință de a renunța la numele acesta. Românii nu prea-și mai botează copiii, cel puțin în mediul urban, după nume de sfinți. Este adevărat că nu toți sfinții sunt trecuți în calendar. Deci matematic vorbind există posibilitatea ca fiecare nume pe care noi îl folosim în ziua de azi să aibă un nume în cer. Dar eu cred că explicația este mobilitatea populației de astăzi. Mulți oameni trăiesc în alte țări și e clar că sunt influențe. Deci nu este neapărat o îndepărtare de credință. Sunt foarte multe parohii românești de peste hotare care sunt mai vii decât cele de aici”, a explicat preotul Sebastian Pârvu acest fenomen.

Dincolo de optimismul și indulgența cu care analizează acest aspect, preotul a afirmat că este totuși preferabil ca oamenii să își boteze în continuare copiii cu nume de sfinți, dată fiind puterea acestora de a deveni protectori spirituali ai copiilor respectivi. „În momentul în care noi punem numele unui sfânt, din acel moment sfântul devine un ocrotitor al copilului. Desigur, copilul va trebui să cunoască viața acelui sfânt și să încerce să se apropie de modelul de conduită dat de sfântul respectiv. Sfinții sunt mijlocitori, sunt o portiță prin care intrăm la Dumnezeu. De ce ar fi bine să botezăm copiii cu nume de sfinți? Păi în primul rând este aspectul identitar, pentru că îți recunoști apartenența la o biserică. Apoi, este vorba de protectoratul sfântului și de un element de unitate al comunității”, a mai spus preotul Sebastian Pârvu.

Aproape două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Aproape 1,5 milioane sunt bărbaţi, restul femei.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie, cele mai multe se numesc Ioana, urmate de Ionela, Nela şi Ionelia.

Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie poartă numele Ioan sau Ion, aceştia fiind urmaţi de Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.