Numărul covăsnenilor care se vaccinează împotriva gripei a scăzut dramatic
Dacă iarna trecută medicii de familie au primit vaccinurile antigripale abia în luna ianuarie, anul acesta ele au ajuns la cabinetele medicale încă din luna octombrie. Cu toate acestea, oamenii nu se înghesuie să și le facă, privind cu scepticism orice formă de vaccin.
Medicul de familie Lucia Șereș precizează însă că vaccinul antigripal este foarte important pentru fiecare dintre noi, întrucât ne poate feri de forme periculoase de gripă. „Vaccinările antigripale au început să scadă dramatic. Probabil și pentru că pacienții sunt reticenți la toate felurile de vaccinări și primim și puține. De fapt primim puține pentru că am și comandat puține, căci pacienții nu vor. Am primit 10 vaccinuri și încă mai am cinci”, a spus medicul.
Lucia Șereș a precizat că bolnavii cronici care depășesc vârsta de 60 de ani, copiii instituționalizați și personalul sanitar beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru celelalte categorii sociale, vaccinul se face contracost, un vaccin fiind în jur de 30 de lei. „La gravide este recomandat, după șase luni, să se facă acest vaccin pentru că se știe că în cazul lor orice formă de gripă este mai periculoasă. Copiii de asemenea ar trebui să își facă vaccin antigripal, mai ales că petrec mult timp în colectivitate”, a recomandat medicul, care a adăugat că este posibil ca și faptul că vaccinul trebuie reluat anual să reprezinte o cauză pentru care oamenii nu vor să se vaccineze împotriva gripei. „În timpul verii se face o prognoză la ce fel de virus va circula în sezonul următor și atunci se face compoziția vaccinului cu virusul prognozat. De aceea se face în fiecare an altfel de vaccin”, mai spus medicul de familie.
Medicii le recomandă mai ales bolnavilor cronici să își facă vaccinul întrucât o gripă poate acutiza boala de care suferă deja. De asemenea, persoanele care se consideră sănătoase pot avea boli ascunse în corp care să se declanșeze într-o formă severă în urma unei gripe.