Noutăți despre construirea noului centru pentru copiii cu dizabilități, la Întorsura Buzăului
Creșterea prețurilor în construcții are impact și în ceea ce privește investiția „Construire centru de recuperare pentru copilul cu handicap” din Întorsura Buzăului. Potrivit hotărârii adoptate luni, 16 mai, de Consiliul Județean, valoarea totală a proiectului s-a majorat cu peste 100.000 de euro.
Subiectul construirii centrului de recuperare pentru copiii cu dizabilități în orașul Întorsura Buzăului a fost abordat în două contexte în cadrul ședinței de CJ de luni. Ambele au trecut de ordinea de zi cu unanimitate de voturi. Este vorba atât despre „aprobarea proiectului Actului adițional nr. 1 la Convenția de asociere încheiată între Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și Fundația SERA ROMANIA, cu privire la înființarea unui Centru de recuperare pentru copilul cu dizabilități în orașul Întorsura Buzăului”, respectiv „aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiție „Construire centru de recuperare pentru copilul cu handicap, împrejmuire proprietate, racorduri și branșamente la utilități” din orașul Întorsura Buzăului”.
„Pentru noi, sistemul social a reprezentat dintotdeauna o prioritate. Continuăm să punem accent pe dezvoltarea sa, întrucât constatăm că există o nevoie tot mai mare de sprijin și intervenție din partea noastră. Autoritatea locală din Întorsura Buzăului a pus la dispoziție terenul pentru centrul de recuperare. Din cauza creșterii prețurilor, valoarea investiției a ajuns la 660.000 de euro, față decât fusese stabilit inițial, din care 85.000 de euro vor fi asigurați de către Consiliul Județean”, a spus Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, cu referire la acest proiect.
Inițial, valoarea estimată a cheltuielilor de proiectare, construire şi dotare a centrului se cifra la 510.000 euro, din care Fundația SERA contribuia cu 440.000 de euro.
„Centrul de recuperare va deservi orașul și zona Întorsura Buzăului. (...) Terenul a fost pus la dispoziție de către Consiliul Local din Întorsura Buzăului, iar realizarea investiției se va face cu sprijinul fundației SERA și a Consiliului Județean. (...) Se vor înființa diferite spații pentru terapie ocupațională, kinetoterapie, masaj, cabinet psihologic, cabinet de asistență socială, asistență medicală și așa mai departe. Va fi un centru modern, asemănător cu centrul de recuperare din Sfântu Gheorghe, care a fost construit în 2019, tot cu sprijinul fundației SERA”, a spus directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.
„Consiliul Județean Covasna și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna propune și finanțează construirea unui Centru de Recuperare pentru Copilul cu Handicap cu regim de înălțime Parter, care va avea ca destinație organizarea de servicii de consiliere, recuperare, tratament pentru copii cu handicap aflați în dificultate. Se preconizează ca în clădire să se desfășoare activitățile menționate cu un număr de 20 (douăzeci) de copii simultan. Clădirea va avea o arhitectură cu un aspect modern și un înalt grad de finisaj. Aspectul exterior va fi în strânsă legătură cu aspectul zonei și al clădirilor existente și se va integra armonios în peisaj.
Clădirea propusă va avea o formă în „L”, cu dimensiunile de aproximativ 12,90 m x 43,65 m și o suprafață construită totală de aproximativ 424,18 mp”, se mai arată în documentele aprobate luni.
Centrul va fi construit pe un spațiu vis-a-vis de sediul Electrica, lângă viitorul bazin de înot.
La Întorsura Buzăului există un centru de recuperare pentru copiii cu handicap, deschis în 2019 într-un spațiu din incinta clădirii spitalului orășenesc, dar s-a dovedit că nu acoperă nevoile actuale.
Colaborarea dintre județul Covasna și Fundația SERA România durează de 20 de ani, timp în care au fost construite numeroase instituții sociale și au fost organizate multe activități din domeniu.
Tot împreună cu Fundația SERA a fost construit la Sfântu Gheorghe și Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap din județul Covasna, investiție cifrată atunci la 400.000 de euro. A fost deschis la finele lunii iunie 2019. Atunci se estima că, lunar, aproximativ 50 de copii cu handicap vor putea beneficia de activități pentru dezvoltarea motricității, kinetoterapie, masaj, hidromasaj, activități de dezvoltare cognitivă, activități de dezvoltare a comunicării, a autonomiei personale sau terapie prin muzică și dans.
Printre proiectele ample dezvoltate în parteneriatul dintre SERA și CJ s-a numărat și închiderea Centrului de Plasament nr. 6 Olteni şi construirea a trei case familiale pentru copii la Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.