Noul medic de familie și-a început activitatea în comunele Micfalău și Malnaș
Sala de așteptare a cabinetului medical din Micfalău s-a umplut într-o fracțiune de secundă luni la prânz. După un an și jumătate, dr. Kovács Attila și soția sa, Cătălina, asistentă de laborator, primesc pacienții în acest centru medical reabilitat. Cuplul medical va avea program de lucru luni, marți și joi la Micfalău, iar miercuri și vineri la Malnaș.
Ca ultimă soluție, Demeter Ferenc, primarul comunei Micfalău, a postat un anunț pentru postul de medic de familie pe rețeaua de socializare și așa s-a prezentat pentru post medicul de la Brașov. Edilul a precizat că 50 mii lei au fost alocați de către autoritățile locale pentru reabilitarea exterioară și interioară a cabinetului medical, iar anul acesta este prevăzută înlocuirea ușilor și ferestrelor.
„Prin faptul că în localitate a venit un medic de familie, am reușit să rezolvăm una dintre cele mai mari probleme ale comunei, deoarece localitatea n-a avut medic de familie din martie anul trecut. Este un ajutor uriaș pentru locuitorii din Micfalău, mai ales pentru persoanele în vârstă, ajutor pentru care adresăm mulțumiri Consiliului Județean și tuturor acelor instituții care ne-au ajutat în rezolvarea problemei. Suntem recunoscători medicilor de familie din Sfântu Gheorghe și din zonă, care au primit pacienții din Micfalău” – a spus primarul comunei, adăugând că pe viitor doresc să înființeze un centru medical microregional care să asigure serviciile de analize de laborator.
„Securitatea și sănătatea oamenilor este cel mai important lucru și pentru noi. Acesta este motivul pentru care în 2014 am lansat programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program care vizează reabilitarea și modernizarea cabinetelor medicale din mediul rural. Prin programul nostru pentru modernizarea localităților rurale, acordăm un sprijin financiar de 25 mii lei pentru achiziționarea de echipamente medicale și pentru reparația clădirilor acelor consilii locale care au în proprietate centrul medical local. Consiliile locale trebuie să contribuie tot cu suma de 25 mii lei, aceasta reprezentând cota-parte. Anul acesta șapte consilii locale au depus proiecte și au câștigat finanțare de la Consiliul Județean Covasna” – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.
Acest program urmărește și un scop nedisimulat, acela de a face mai atractivă profesia de medic de familie, pentru care optează tot mai puțini medici, precum și de a reduce numărul de cazuri medicale din cadrul unității județene de primiri urgențe, care s-au dublat, în mare parte datorită lipsei de medici în mediul rural.
Dr. Kovács Attila consideră că este aproape o coincidență că anunțul de pe rețeaua de socializare a fost văzut de cunoștințele sale care i-au sugerat să-și continue profesia la Micfalău. Pentru medicul care trăiește în Brașov nu va fi o noutate parcurgerea zilnică a câtorva kilometri, deoarece din 2013 a lucrat la Sfântu Gheorghe ca medic de medicina muncii, a făcut naveta, în mod regulat. „Mă bucur că s-a reușit amenajarea unui cabinet medical modern. Și pentru că nici la Malnaș nu era medic de familie, am acceptat cu plăcere și acel post” – a spus dr. Kovács.
Primărița comunei Malnaș, Szotyori Angéla, care a lucrat timp de 26 de ani ca asistent medical, a spus la conferința de presă că comunitatea s-a eliberat de o uriașă povară, dar și ea însăși, deoarece foarte mulți s-au adresat ei cu nemulțumiri pentru care trebuia găsite soluții. S-au efectuat numeroase investiții la nivelul cabinetului medical de la Malnaș, pentru a face mai confortabilă șederea pacienților și munca medicului, s-a realizat sistemul de alimentare cu apă, rețeaua de canalizare și grupul sanitar. Pe viitor este planificată realizarea încălzirii centrale. Primărița și-a exprimat și ea mulțumirile medicilor de familie care în ultimii trei ani au primit pacienții din Malnaș.
Gábor Terézia din Micfalău s-a folosit din prima zi de posibilitatea de a face examene medicale. Potrivit acesteia, prescripția medicamentelor a fost extrem de dificilă în ultimul timp. „Sufăr de boala Parkinson, umblu cu cârje, motiv pentru care mai mereu am apelat la o cunoștință să meargă la doctor după rețetă și să cumpere medicamentele. Clădirea dispensarului, care era foarte urâtă, a fost renovată foarte frumos. Totul e nou. Este o lume nouă. O bucurie de nedescris.”
Programul cabinetelor medicale a fost făcut în așa fel încât să fie accesibil și pentru cei care ajung târziu de la locul de muncă sau de la școală. Programul este următorul: luni între ora 13-18, marți între ora 9-13, miercuri între ora 13-18, iar joi și vineri între ora 11-13.
(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)