SOCIAL 27 iulie 2021

Munca la „negru” și la „gri”: ITM derulează o campanie despre drepturile angajaților

de Iulia Drăghici - Taraș | 1422 vizualizări

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna derulează și la nivelul județului o campanie de informare despre munca „la negru” și munca „la gri”, denumită: „MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!”. Activitățile au început în urmă cu două săptămâni și vor continua încă o lună, ne-a spus inspectorul șef al ITM Covasna, Ördög Lajos. 

Tot acesta ne-a precizat și că această campanie a ajuns până acum în special  în instituțiile publice, cu pliante, pentru că aici pot avea acces cetățenii, chiar și din sate, la informații privind drepturile pe care le au în câmpul muncii. Totodată, programul îi vizează îndeosebi pe cei care vor să muncească în străinătate, dar nu numai.  

Scopul acțiunii este creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca „la gri”), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.

Informațiile detaliate privind munca în străinătate se regăsesc pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna, precum și în pliantul elaborat de Inspecția Muncii București și distribuit în locuri consacrate cu afluență de persoane – piețe, târguri, primării, gări, stații de transport în comun, locașuri de cult, inclusiv în mediul rural.

Pliantul conține informații foarte importante privind contractul individual de muncă, timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și de noapte, repausul zilnic și săptămânal, sărbătorile legale precum și datele de contact ale I.T.M. Covasna în vederea sesizării oricăror încălcări ale legislației muncii.

Implicarea tuturor factorilor decizionali în realizarea acestei acțiuni de amploare va conduce la informarea și conștientizarea populației dornice să presteze muncă în străinătate”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna. 

Campania este inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu implicarea directă a Inspecției Muncii București. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.