SOCIAL 21 octombrie 2022

Mini-cartier nou la Sfântu Gheorghe; vor fi construite blocuri cu aproape 200 de locuințe noi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1331 vizualizări

Aproape 200 de locuințe noi vor fi construite la Sfântu Gheorghe, în zona străzii Nicolae Iorga, pe un teren din spatele sediului Jandarmeriei. Acesta este cel mai recent plan al autorităților privind dezvoltarea urbană, pe care primarul Antal Árpád l-a prezentat joi, într-o conferinţă de presă.​ Edilul a spus că mai bine de jumătate dintre unitățile locative vor fi construite prin ANL, iar restul cu fonduri din PNRR. 

Planurile au devenit ceva mai concrete după ședința Consiliului Local din 7 octombrie, când aleșii au aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care reglementează zona de la capătul străzii Nicolae Iorga, între digul râului Olt și zona din spatele Jandarmeriei.

Vor fi construite aici aproape 200 de unități locative, în două investiții separate. Dintre acestea, aproximativ 100 vor fi construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și altele aproape 90 cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este important de precizat că cele care vor fi construite prin ANL vor putea fi accesate de tinerii sub 35 de ani, iar cele realizate prin PNRR vor fi locuințe de serviciu pentru persoanele care lucrează în sănătate și educație. 

Conform contractului dintre Comisia Europeană și Guvernul României, aceste locuințe, dacă se vor construi, vor putea fi utilizate ca locuințe de serviciu pentru cei care lucrează în domeniile educației și sănătății. Vreau să subliniez acest lucru: nu este o decizie a primăriei, dar cred că e foarte bine să oferim locuințe de serviciu pentru cei care lucrează în sănătate și educație, dar e foarte bine că și alți tineri, care nu lucrează în aceste domenii, vor putea avea acces la locuințe ANL în aceste blocuri”, a declarat, în conferința de presă de joi, primarul Antal Árpád.

Zona va avea alături și o creșă, dar vor fi construite și un loc de joacă, o parcare și spații verzi. 

„Proiectul va rezolva mai multe probleme în același timp: pe de o parte, vom dezvolta zona și, în același timp, vom construi infrastructura pentru a deservi toată acea nouă zonă rezidențială, deoarece vom avea o creșă, o grădiniță și o școală în apropiere. De asemenea, vor exista zone verzi și parcări, astfel încât locul va fi atractiv pentru tineri”, a mai declarat primarul Antal Árpád.

Edilul a spus și că a fost dificilă obținerea tuturor avizelor care să dea undă verde acestui plan, din cauză că în zonă este sediul Jandarmeriei și cel al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, instituții ale MAI. 

Sunt convins că deja la anul vom vedea acolo constructori lucrând la o parte din aceste două investiții”, a mai spus Antal Árpád.

Același PUZ vizează și construirea unui nou drum, dar de această dată de legătură cu viitoarea Autostradă 13, Brașov – Bacău. 

„Acest drum ar trebui finalizat înainte de construirea autostrăzii, astfel încât autostrada să poată fi accesată din diferite părți ale orașului fără trafic pe străzile Kós Károly și Jókai Mór. În perioada următoare, municipalitatea va lansa o procedură de achiziție publică pentru studiul de fezabilitate al drumului, care va avea o lungime de aproximativ șase kilometri”, a transmis primăria și printr-un comunicat de presă. 

Și în ianuarie a.c., tot în cadrul unei conferințe de presă, edilul din Sfântu Gheorghe declara că în reședința județului Covasna se va demara anul acesta un program amplu de construire de locuințe. Este un demers care în final, după cinci ani, va însemna „un număr record de locuințe construite după 1990”, preciza Antal Árpád la vremea respectivă. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.