SOCIAL 21 ianuarie 2011

Mersul la ginecolog – între jenă și lipsă de bani

de Monica Vrânceanu | 18865 vizualizări
Se știe că românii nu au o cultură avansată a îngrijirii proprii, iar dincolo de aspectul legat de neglijență intervine jena față de medicul ginecolog, precum și reținerile impuse de faptul că aceste servicii sunt destul de costisitoare Specialiștii susțin că fiecare femeie trecută de 18 ani ar trebui să meargă cel puțin o dată sau de două ori pe an la medicul ginecolog, în vreme ce femeile de peste 35 de ani ar trebui să se prezinte la astfel de controale chiar mai des, adică de o dată la trei-patru luni. Cu toate acestea, se știe că românii nu au o cultură avansată a îngrijirii proprii, iar dincolo de aspectul legat de neglijență intervine jena față de medicul

Se știe că românii nu au o cultură avansată a îngrijirii proprii, iar dincolo de aspectul legat de neglijență intervine jena față de medicul ginecolog, precum și reținerile impuse de faptul că aceste servicii sunt destul de costisitoare

Specialiștii susțin că fiecare femeie trecută de 18 ani ar trebui să meargă cel puțin o dată sau de două ori pe an la medicul ginecolog, în vreme ce femeile de peste 35 de ani ar trebui să se prezinte la astfel de controale chiar mai des, adică de o dată la trei-patru luni. Cu toate acestea, se știe că românii nu au o cultură avansată a îngrijirii proprii, iar dincolo de aspectul legat de neglijență intervine jena față de medicul ginecolog, precum și reținerile impuse de faptul că aceste servicii sunt destul de costisitoare pentru oamenii de rând.

Nici Sfântu Gheorghe nu face excepție de la această tendință, chiar dacă cele spuse de ginecologi arată că în orașul nostru femeile au totuși obișnuința de a-și face controale ginecologice. În general, reținerea femeilor față de vizita la ginecolog este legată nu doar de jena de a se dezbrăca în fața unui necunoscut, ci și de faptul că acest gen de controale implică anumite cheltuieli, urmare a faptului că oamenii preferă totuși cabinetele particulare decât cele din sistemul sanitar de stat. Controalele ginecologice sunt însă recomandate, mai ales imediat după începerea vieții sexuale, dincolo de analizele de rutină medicul ginecolog putând determina și alte afecțiuni specifice și inclusiv fiind abilitat pentru palparea sânilor, în vederea descoperirii eventualilor noduli suspecți.

Mai educate decât în restul ţării

Medicul specialist de obstetrică - ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU)

Sfântu Gheorghe, Carmen Stoica, susține că deși la nivelul mentalităților mai pot exista rețineri și prejudecăți, comparativ cu alte orașe din țară, femeile din Sfântu Gheorghe sunt totuși destul de deschise atunci când vine vorba despre controalele ginecologice. Medic ginecolog la Sfântu Gheorghe de patru ani, Carmen Stoica afirmă că femeile de aici și din localitățile dimprejur vin mult mai des la cabinet - fie acesta din Spital sau particular decât femeile din alte zone ale țării.

„Pot spune că femeile de aici sunt totuși mai deschise decât cele din alte orașe ale țării, chiar orașe mai mari. Multe dintre pacientele mele nu vin la controale doar atunci când au probleme, ci vin chiar la controalele de rutină”, a declarat Carmen Stoica.

Potrivit acesteia, vârstele femeilor care vin la cabinetul ginecologic variază între 20 și 80 de ani, iar în vreme ce ultima categorie ajunge la ginecolog atunci când apar diverse afecțiuni, tinerele și femeile de până în 50 de ani sunt totuși obișnuite cu controalele de rutină anuale și le respectă.

Avortul rămâne încă metodă de contracepţie

Problema sesizată de medicul ginecolog Carmen Stoica apare însă pe tema avorturilor, existând un număr foarte ridicat de femei care folosesc întreruperea de sarcină ca metodă contraceptivă.

„Avorturile sunt într-adevăr o problemă, existând foarte multe solicitări de întreruperi de sarcină și mai ales în rândul femeilor din mediul rural. Ceea ce este însă și mai deranjant este faptul că avorturile sunt cerute tocmai de categorii sociale care în mod normal au acces la metode de contracepție gratuite - prezervative, injecții, pilule sau spirale contraceptive”, a mai explicat Carmen Stoica, arătând că cele mai multe femei care solicită întreruperi de sarcină sunt cele cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Din punctul de vedere al medicului ginecolog Balint Istvan, însă, avortul nu mai este o problemă atât de mare precum în trecut, în ultimii doi-trei ani medicul sesizând o scădere a numărului de femei care folosesc întreruperea de sarcină ca metodă contraceptivă. În aceeași idee, Balint Istvan a mai apreciat că femeile au devenit mai deschise și revin la cabinet pentru controale mult mai des, comparativ cu anii trecuți.

Vizita la ginecolog - scumpă și jenantă

De cealaltă parte, cele mai multe dintre femei recunosc faptul că vizitele la ginecolog nu sunt făcute cu prea mare regularitate și în niciun caz cu plăcere, ele fiind de fapt chiar un chin. Femeile spun că motivele pentru care nu merg mai des la ginecolog sunt dintre cele mai variate, însă primul dintre acestea are legătură cu costul prea ridicat al serviciilor, deoarece multe dintre ele preferă cabinetele particulare, neavând încredere prea mare în sistemul de stat, pentru ale cărui servicii plătesc totuși contribuții lunare. În același context, unele femei din Sfântu Gheorghe preferă să meargă la alți medici ginecoologi decât cei din oraș, din diverse motive mai mult sau mai puțin plauzibile.

Lidia, o mămică în vârstă de 29 de ani, spune că înainte de a rămâne însărcinată nu a fost la prea multe controale ginecologice, însă își amintește că pe perioada sarcinii acestea deveniseră deja o rutină. După ce a devenit mămică, Lidia a încetat cu controalele prea dese, astfel că în ultimii doi ani a fost la ginecolog exact de 2 ori.

„Acum merg la ginecolog doar la controlul anual și probabil în cazul în care apare ceva alarmant. În rest, mai fac testul Papanicolau și cam atât... Am medicul meu ginecolog în Brașov, după ce am avut o experiență neplăcută cu unul din Sfântu Gheorghe, acesta din urmă prescriindu-mi la un moment dat, în timpul sarcinii, un tratament greșit”, spune Lidia.

La 29 de ani, Carmen este obișnuită cu patru - cinci controale anuale, părându-i-se absolut necesare deoarece, susține ea, o femeie are nevoie să știe în permanență ce anume se întâmplă cu ea, mai ales în ideea în care își dorește să devină la un moment dat mamă.

„Prețurile sunt groaznic de mari și sincer vă spun că fac sacrificii pentru aceste controale, așa că, pe de-o parte, le pot înțelege și pe femeile care pur și simplu nu-și permit să meargă la ginecolog. Eu am fost și la cabinetul de la Spitalul Județean și la altele, particulare și tot am plătit, deși mi se pare aberant să plătesc, așa cum a fost cazul pentru testul Papanicolau la Spital, deoarece achit lunar o contribuție la Casa de Asigurări de Sănătate”, spune Carmen.

Bianca, în vârstă de 22 de ani, spune că merge la ginecolog de maxim două ori pe an, peferând un cabinet de la Spitalul din Covasna, unde controalele și analizele i-au fost făcute mereu gratuit.

„Am ajuns să merg la Covasna în urma unei recoman dări și pentru că m-am simțit tratată bine acolo, am păstrat respectivul medic. Cred că e foarte important să găsești și un medic care să te ajute să depășești o anumită stare de jenă, pentru că noi nu am fost învățate, ca femeile din străinătate, să mergem la ginecolog ca la dentist. Sincer, în general prețurile practicate de ginecologi mi se par destul de mari și nu cred că oricine-și permite să plătească 70 de lei pentru un simplu control de rutină, așa că nici nu mă mir dacă sunt femei care ajung la ginecolog foarte-foarte rar”, este de părere tânăra.

Diana are 37 de ani şi spune că ajunge la ginecolog o singură dată pe an.

„Nu am nici timp, nici chef și nici plăcere, fiindu-mi destul de jenă. Anul trecut am fost de vreo patru ori – pentru testul Papanicolau, pentru un ecograf 3D care a costat 80 de lei, pentru o interpretare de rezultate care a mai costat 60 de lei și pentru un control sumar și o prescriere de rețetă care și acelea mi-au mai scos din buzunar alți 30 de lei. Mi se pare foarte scump, mai ales în condițiile unor salarii foarte mici. În plus, nu ne ajută nici mentalitatea, recunosc, precum nici faptul că nu suntem învățate de mici să avem grijă de noi din punctul acesta de vedere”, mai spune Diana.

Niciuna dintre femeile cu care am vorbit nu a fost de acord însă cu avortul ca metodă de contracepție, acestea arătând că așa ceva se poate petrece doar dintr-o lipsă clară de acces la informație sau ca urmare a unei nepăsări față de propria persoană. În aceeași idee, femeile s-au arătat convinse că vizitele la ginecolog ar trebui să fie mai dese, însă au subliniat faptul că, cel puțin la noi în țară, între medici și pacienți nu se realizează o relație strânsă, așa cum e în sistemele europene, unde fiecare medic întocmește fișe personale ale pacientului și se ține la curent cu istoricul medical al acestuia.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
DAN, 11 iulie 2016
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE citeste integral
eugen, 23 ianuarie 2011
Am mai gasit aici unul pe care il durea capul de cultura romanilor.Acum si o doamna cu facultatea la zi se leaga de cultura romanilor! Pai daca se zice ca 40% din economie este gri , atunci 40% din citeste integral
Vladut, 22 ianuarie 2011
@Torok Stii cum e chestia asta cu generalizatu? Ca si cum atunci cand te intreaba cineva cine e presedintele Romaniei, tu nu zici Basescu, pentru ca nu l-ai votat, si nu-ti place de el... Ca-ti place citeste integral
torok arpad, 22 ianuarie 2011
care-i diferenta dintre unul care merge la mare,sa se vada lanticul de aur de la gat si unul care vorbeste ca un "director de oi". ceva imi spune ca si gatul tau a etalat pe la constanta ceva citeste integral
ion, 22 ianuarie 2011
General vorbind lucrurile cam asa stau, e vorba de mentalitate dar totusi si de bani. Stati linistiti ca cei care au bani de masini scumpe se duc la clinici private si se ingrijesc. E normal sa te citeste integral
un cetatean, 22 ianuarie 2011
Draga,Torok Arpad,poate ca doamna Vajna are dreptate,pentru ca in conceptia romanilor mai in varsta,o femeie daca ocupa prea mult timp cu ingrijirea proprie este parasuta,nu? si un barbat daca se duce citeste integral
torok arpad, 22 ianuarie 2011
este adevarat Dna VAJNA. noi romanii suntem niste slavi veniti acun 2-3 sute de ani de niciunde si ne-am asezat pe teritoriile astea locuite de milenii de bunii si civilizatii unguri si sasi si secui. citeste integral
., 22 ianuarie 2011
era vorba despre cetățenii români- aia care locuiesc în România, au naționalitate ro. nu că sunt etnici ro, maghiari sau altceva. dl torok, informați-vă despre cât săpun, detergent, citeste integral
torok arpad, 22 ianuarie 2011
bai cetatene, ce am vrut eu sa zic nu are de a face cu etnia dar tu esti prea prost pentru mileniul III . am vrut sa zic ca din cauza banilor nu merg femeile la ginecolog, la dentist,etc. m-a deranjat citeste integral
un cetatean, 21 ianuarie 2011
Torok Arpad,tu esti o etnie persecutata de guvernul Boc,de trebuie sa mergi la ginecolog? La tine in ce gaura se uita doctorul ginecolog?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.