SOCIAL 14 noiembrie 2019

Medicii pediatri covăsneni, îngrijorați de creșterea numărului de copii diabetici

de Iulia Drăghici - Taraș | 1708 vizualizări

14 noiembrie este Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului 

Lunar, la medicii pediatri de la Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe ajung până la cinci cazuri noi de copii diabetici. Problematica nu este nouă, însă specialiștii covăsneni atrag atenția că lipsa de medici diabetologi pediatri îngreunează drumul micuților spre sănătate. 

Sunt din ce în ce mai mulți. În anul acesta nu a fost lună în care să nu vină unul sau două cazuri la noi. În ultima vreme, sunt foarte, foarte multe cazuri. (...) Nu e din cauza alimentației. Diabetul zaharat, de tip 1, este o boală genetică a sistemului imunitar, nu este din cauza stilului de viață. (...) Nu avem în evidență toate cazurile, dar  majoritatea vin la noi”, a declarat marți, într-o conferință de presă, medicul specialist pediatru dr. Fodor Fruzsina Katalin.  

În județul Covasna nu există diabetolog pediatru, susțin medicii spitalului județean, dar problema este una la nivel național. 

În județ nu avem diabetolog pediatru, care să se ocupe de copiii cu diabet. Iar în ultima vreme numărul cazurilor cu diabet tip 1 la pacienții pediatrici e în creștere. Noi încercăm să facem față și acestui lucru. (...) Din păcate, legislația nu ne permite anumite lucruri. De exemplu, prescrieri de insulină pentru că pentru asta trebuie să ai competențe de diabetolog, deci trebuie să fii și specialist diabetolog”, a spus medicul specialist pediatru, șefa secției de Pediatrie, dr. Bodó Erika.

Totuși, susțin pediatrii covăsneni, cazurile nu sunt declinate spre alte județe, ci sunt preluate aici și tratate cu sprijinul diabetologului pentru adulți din spital.

 „În România nu există specializare de diabetologie pediatrică, așa cum există în străinătate. La noi diabetologia pediatrică a fost rezolvată, pe vremuri, prin competență, dar acum nu se mai poate. Eu am făcut mai multe cursuri ca să pot să fac față și lucrez împreună cu doamna doctor Kicsi-Mátyus Ildikó. Dânsa este diabetolog. Ea prescrie insulina pentru copii și eu încerc să urmăresc cazurile pe partea de pediatrie. Toți copiii cu suspiciune de diabet zaharat primesc tratament de inițiere de insulină din partea noastră, se rezolvă pe secția noastră, deci nu trebuie să meargă în alte centre, ci chiar vin la noi cei din județul Covasna care au ajuns în alte centre. Deci noi facem inițiere în insulină, alimentație, educație medicală. Încercăm să facem ceva pe viitor ca să putem prescrie insulină, ca să nu meargă pe două linii. E foarte greu pentru pacienți, că trebuie să facă programare și la diabetologie, iar acolo este programul foarte încărcat, pentru că doamna doctor se ocupă și cu pacienții adulți”, a mai spus dr. Fodor Fruzsina Katalin.

Peste un milion de copii cu diabet la nivel global 

Diabetul este una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI, scrie Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un mesaj de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului. „Numărul persoanelor afectate de diabet a crescut de patru ori într-un interval de 34 de ani, ajungând la 422 de milioane în 2014, iar la ora actuală aproape 9% din populaţia lumii suferă de această boală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO). Ritmul rapid de creştere a prevalenţei bolii, legat în mare parte de schimbările în modul de viaţă al populaţiei (alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc.) a determinat ONU, WHO şi alte instituţii internaţionale să o includă printre priorităţile pe agenda globală.

Diabetul este incapacitatea organismului uman de a produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii) sau de a utiliza eficient acest hormon (tipul 2 al bolii) pentru a ţine sub control nivelul zaharurilor din sânge. Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice”, mai arată aceeași sursă. 

Conform statisticilor mondiale, 1 din 11 adulți are diabet, 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), 1 din 6 nașteri este afectată de hiperglicemia în sarcină, trei pătrimi din persoanele cu diabet trăiesc în țări slab și mediu dezvoltate și mai mult de 1 milion copii și adolescenți au diabet tip 1. 

Ziua Mondială a Diabetului 

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) - World Diabetes Day (WDD) se celebrează anual în data de 14 noiembrie. ZMD a fost creată în 1991 de International Diabetes Federation (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ca răspuns la preocupările tot mai mari legate de diabetul ca amenințare pentru sănătatea publică. Ziua Mondială a Diabetului a devenit zi oficială a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 2006, odată cu aprobarea Rezoluției ONU 61/225, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. 

Tema pentru Ziua mondială a Diabetului 2018 și 2019 este Familia și Diabetul.  

La Sfântu Gheorghe, evenimentul se va marca în 23 noiembrie, printr-un eveniment care va fi organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, în sala de festivități a Colegiului Național „Székely Mikó”. 

Vom reveni cu detalii despre această acțiune pe măsură ce le vom avea. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.