SOCIAL 19 mai 2022

Măsuri luate de anchetatori în cele trei luni de la atacul canin din strada Fermei

de Iulia Drăghici - Taraș | 973 vizualizări

Cazul atacului canin petrecut în urmă cu trei luni la Sfântu Gheorghe, care a șocat întreaga țară prin faptul că un copil de 10 ani a ajuns în stare gravă la spital, cu multiple mușcături, este în continuare în atenția autorităților, care desfășoară cercetări. 

Într-un răspuns pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe ne-a informat că cea mai recentă măsură oficială luată, care este încă în vigoare, este prelungirea controlului judiciar, prin ordonanța procurorului de caz din data de 24 aprilie a.c., până în data de 22 iunie 2022 față de proprietarul câinilor, cercetat în calitate de inculpat. 

Cronologic, acțiunile întreprinse de anchetatori în acest caz sunt următoarele, conform răspunsului Parchetului: 

  • În 15 februarie a.c., Poliția municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută de art. 196 alin. 2 Cod penal, constând în aceea că, în aceeași zi, în jurul orei 15:20, un minor care se deplasa de la școală spre domiciliu, pe strada Fermei din mun. Sfântu Gheorghe, în apropierea unui imobil a fost atacat de un grup de câini, care i-au provocat, prin mușcare, multiple plăgi la nivelul corpului.
  • În continuare, s-a reținut că, la data de 15 februarie 2022, în jurul orei 15:20, în timp ce persoana vătămată, un minor în vârstă de 10 ani, se deplasa de la școală spre domiciliu, pe strada Fermei din mun. Sfântu Gheorghe, în apropierea unui imobil proprietate privată, a fost atacat de un grup de câini, care i-au provocat, prin mușcare, multiple plăgi la nivelul corpului - plăgi multiple la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare, bilateral cu lipsă mare de substanță, plăgi escoriative, plăgi la nivelul toracelui posterior, plagă la nivelul abdomenului, plagă la nivelul pavilionului auricular stâng, sindrom contuzional, din concluziile preliminare medico-legale rezultând că minorul prezintă leziuni traumatice ce necesită 55-60 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații, iar leziunile constatate i-au pus minorului viața în pericol.
  • În prezent în cauză se efectuează cercetări față de o persoană, care are calitatea de inculpat (n.red.: un bărbat în vârstă de 41 de ani, de profesie medic veterinar), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, faptă prevăzută de art. 12 alin. (1) și (2) din OUG 55/2002, cu referire la art. 194 alin. (1) lit. e) Cod penal.
  • Față de inculpat s-au dispus măsuri preventive după cum urmează: inițial a fost reținut de la data 18.02.2022 până pe 19.02.2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sfântu Gheorghe a dispus măsura arestului la domiciliu față de acesta, iar în contestația inculpatului judecătorii de la Tribunalul Covasna au dispus măsura controlului judiciar, începând cu data de 23.02.2022 până în data de 23.04.2022. 
  • Măsura preventivă a controlului judiciar a fost prelungită prin ordonanța procurorului de caz, din data de 24.04.2022 până în data de 22.06.2022.
  • Cu privire la câinii responsabili de atac, aceștia au fost ridicați și plasați la un centru specializat.

Dacă va fi găsit vinovat de fapta pentru care este cercetat, proprietarul câinilor ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 9 ani.

În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe continuă cercetările în cauză și face „precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. 

Povestea lui Áron, băiețelul sfâșiat de câini, a fost intens mediatizată și a stârnit reacții diverse, cele mai multe de sprijin față de copilul care provine dintr-o familie monoparentală, cu o situație materială grea. Mai multe persoane și asociații s-au mobilizat și au sărit în ajutorul acestuia. Astfel că, după ce a fost externat din spitalul din Brașov, unde a fost operat de peste 10 ori, el și familia lui s-au mutat din vechea reședință din strada Fermei, unde nu avea condiții de trai decente și nu se putea recupera corespunzător, într-un apartament din centrul orașului, pus la dispoziție de Asociația Kastel Youth Hub din Brașov, care a plătit chiria în avans pentru un an. Cu sprijinul unui antreprenor din Sfântu Gheorghe, Rétyi Helén, care a deschis un cont bancar pentru donații, s-au strâns în total 20.000 de lei, de la persoane fizice, dar și firme. Pe lângă ajutorul în bani care a fost oferit familiei copilului, s-au cumpărat și diverse electrocasnice și mobilier, astfel încât aceștia să poată locui confortabil și liniștiți în noul apartament. 

Sursa foto: arhivă/ Rétyi Helén și Facebook/ ELECTRA GHIZA jurnalist

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.