SOCIAL 5 august 2020

Masca obligatorie: nu e un exces, ci o măsură necesară, spune prefectul Todor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1277 vizualizări

Ce se întâmplă cu măștile gratuite promise de Guvern? 

Covasna s-a aliniat legislativ, începând de marți, cu majoritatea județelor țării, după ce a introdus măsura obligativității purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise aglomerate, cum ar fi piețele, târgurile, spațiile de agrement și altele. Prefectul spune că hotărârea adoptată luni de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu este un exces, ci este o măsură necesară împotriva COVID-19, de prevenție. 

Introducerea obligativității purtării măștii, în toate situațiile de pe parcursul zilei, în spațiile deschise, închise, este o măsură care s-a instituit în aproape toate județele țării, e o măsură de prevenție la momentul acesta, precauție maximă. Sper să aibă și eficiența pe care scontăm, adică să se reducă numărul cazurilor confirmate și să reușim să intrăm pe un trend descendent al extinderii. (...) Nu e un exces. Este o măsură necesară. Oricum, relaxarea s-a instituit cam prea exagerat în spațiile publice, mai ales în cele care sunt provocatoare pe timpul verii: ștranduri,  terase, piață și așa mai departe. Deci, în aceste spații, dată fiind și temperatura ridicată, condițiile nu prea ușoare nici pentru portul măști, dar având în vedere că distanța fizică nu în toate cazurile se păstrează, apare această obligativitate de purtare a măștii”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Iulian Todor. 

Eu îl consider un semn de respect. Nu este unicul, dar poate fi și acesta un semn important de respect”, a spus noul subprefect de Covasna, Sergiu Mitroi, care și-a preluat mandatul chiar în ziua când au intrat în vigoare măsurile. Acesta a ținut să puncteze totuși că aceste câteva cuvinte nu pot rezuma un fenomen complex. 

Măști gratuite de la Guvern? 

Pe de altă parte, chiar dacă au existat declarații și promisiuni că o parte a populației va primi măști gratuite din partea Guvernului, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Nici nu se știe când se va întâmpla. 

Nu pot să vă spun unde s-a blocat sau nu s-a blocat. Probabil că este în derulare. Discuții sunt foarte multe. Sigur se vor primi toate cele necesare pentru cei care au un anumit nivel de venituri salariale, cei care sunt la nivel de ajutor social și minim vor primi sigur”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul județului. 

În ceea ce privește introducerea de alte noi măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, prefectul spune că va depinde de felul în care vor arăta situațiile epidemiologice. 

Vom urmări evoluția bolii. În situația în care suntem pe un trend pozitiv, adică de reducere a cazurilor de infectare, de stabilizare, atunci nu vor mai fi necesare măsuri suplimentare. În situația în care lucrurile vor lua o turnură, care e posibil să apară în orice moment, atunci vom veni și cu măsuri suplimentare”, a mai spus prefectul. 

Chiar dacă luni, pe 3 august, a fost raportat un singur nou caz de COVID-19, raportarea de marți a venit cu un record negativ pe plan local: 18 noi îmbolnăviri depistate, din 151 de teste prelucrate. În total, de la începutul pandemiei, în județul Covasna au fost înregistrate 469 de cazuri. 

Dintre acestea, 361 sunt persoane declarate vindecate până în prezent și 9 decedate.

La nivelul României, marți au fost 1.232 de cazuri noi raportate, respectiv 55.241 în total. 

Sursa foto: Unsplash.com/ Mika Baumeister.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.