SOCIAL 13 iulie 2018

Mărirea amenzilor pentru animalele prinse nesupravegheate stârnește controverse

de Geanina Lupșa | 1658 vizualizări

Proiectul de hotărâre prevede amenzi cuprinse între 50 și 2.500 de lei pentru animale „uitate" pe domeniul public

Dezbaterea publică privind proiectul de hotărâre ce prevede amenzi de până la 2.500 de lei pentru proprietarii ce-și lasă animalele nesupravegheate pe domeniul public, care s-a desfășurat în data de 12 iulie, a adunat peste zece persoane. Mărirea cuantumului amenzilor a împărțit participanții dezbaterii în două tabere.

În deschiderea ședinței, șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, a subliniat necesitatea unei astfel de hotărâri.

„Am observat că sumele de până acum erau mici, iar persoanele care dețin cabaline, pentru că aici este cea mai mare problemă, le lasă totuși nesupravegheate, în ciuda faptului că trebuie să plătească 1.000 de lei ca să ia animalele înapoi. Cu toate amenzile, animalele sunt lăsate în libertate, noi le prindem, proprietarii vin, plătesc 1.000 de lei, iau înapoi calul și peste trei zile găsim calul respectiv din nou pe domeniul public – de exemplu, pe strada Borviz, în Simeria, mai ales acolo se află liberi, fără supraveghere. De aceea ne-am gândit ca amenzile de până acum să crească", a precizat șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Părerilor celor prezenți la dezbatere au fost împărțite, unii au susținut faptul că mărirea cuantumului amenzii nu este o măsură eficientă, alții, din contră, au considerat că este o idee bună ca amenda să fie cât mai mare, pentru ca fenomenul să fie oprit.

„Apreciem interesul Primăriei de a elimina factorii de disconfort al comunității.(...) Actul normativ lansat în dezbatere publică nu rezolvă și nu propune măsuri eficiente pentru a eradica disconfortul produs locuitorilor municipiului de către animalele lăsate libere și nesupravegheate în spațiul public.(...) Mărirea cuantumului amenzilor nu este în măsură să rezolve problema, să descurajeze făptuitorii”, a precizat  un participant la dezbaterea publică.

„Degeaba vorbim, dacă nu se face nimic!"

Un alt participant la dezbatere s-a declarat profund dezamăgit de măsurile luate de autorități până în momentul de față. Șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, i-a răspuns acestuia și i-a amintit cum arăta orașul, în special, zona Simeria, în urmă cu aproximativ zece ani și cum arată acum. Tot acesta a mai precizat faptul că singura zonă în care nu se văd schimbări foarte mari este cartierul Őrkő, care a fost și va fi întotdeauna o problemă.

„Nu se face nimic, polițiștii nu fac nimic, le e frică atunci când văd cai, pentru că aceiași cai îi vedem pe drum zilnic, nu-i ia nimeni. Poliției Locale îi e frică de proprietarii cailor. Eu știu ce vorbesc, că i-am văzut când au fugit. Nu fac nimic, degeaba vorbim, dacă nu se face nimic, aceiași cai pe domeniul public sunt”, a spus un participant la dezbatere.

„Dacă ne gândim cum era în urmă cu zece ani cartierul Simeria, de exemplu, când s-au început acțiunile de strângere a cailor, toată zona Simeria era plină de cai; față de situația respectivă, acum nu cred că mai găsiți cai în Simeria, între blocuri. Pe strada Borviz sunt și vor fi cai. Vă explic și de ce. Acei cai sunt ai celor din cartierul Őrkő. Referitor la acțiunile Poliției Locale, noi facem asemenea acțiuni, pot să vă dau și statisticile, dar nu în fiecare zi, pentru că Poliția Locală mai are și alte atribuții în afară de a păzi caii celor din Őrkő, sau de a-i strânge, asta în primul rând. În al doilea rând, ca să facem o acțiune acolo, nu ajunge să trimit doi oameni ca să ia șase cai. Polițiștii locali nu pot prinde caii, pentru că nu au prevăzut așa ceva în fișa postului. Acțiunea se face cu cei de la Gospodăria Comunală, care trebuie să vină cu autospeciale, și trebuie să apelăm la jandarmi. Pentru că, dacă trimit mâine acolo trei oameni să prindă caii, oamenii ăia nu mai vin de acolo vii, o să fie bătuți, omorâți. Nu zic că e normal, dar așa este.(...) Venim cu trei dube de jandarmi și prindem caii, dar asemenea acțiuni nu putem face zilnic, pentru că avem și alte atribuții”, i-a răspuns șeful Poliției Locale, Hadnagy István, participantului.

Hotărârea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică. Astfel, se va aplica sancționarea cu amenzi contravenționale cuprinse între 50 și 2.500 de lei pentru circulaţia şi/sau păşunatul animalelor nesupravegheate.

În privința câinilor, valoarea amenzii va fi de 50 lei/cap animal, pentru ovine amenda va fi de 150 lei/cap animal, iar pentru porcine, de 1.000 lei/cap animal. Cele mai mari amenzi vor fi pentru cabaline și bovine prinse nesupravegheate, respectiv de 2.500 lei/cap animal.

Potrivit proiectului de hotărâre, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancțiunilor contravenţionale se va face de către primar, de persoanele împuternicite prin dispoziție de primar, precum şi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Sfântu Gheorghe.

Așadar, după confiscarea animalului, proprietarul are la dispoziție 24 de ore pentru a-și ridica animalul, dar asta după ce achită amenda. În caz contrar, animalul intră în proprietatea municipiului spre valorificare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.