SOCIAL 9 februarie 2022

Mai multe ordine de protecție emise anul trecut, față de 2020

de Iulia Drăghici - Taraș | 996 vizualizări

Anul trecut s-a înregistrat o creștere a numărului ordinelor de protecție emise în cazurile de violență în familie, arată o statistică a IPJ Covasna. Îngrijorătoare sunt și plecările voluntare repetate de la domiciliu în cazul minorilor, mai atrag atenția polițiștii. 

Datele furnizate într-un bilanț al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, prezentat luni, într-o conferință de presă, arată că anul trecut s-au emis 111 ordine de protecție provizorii, în vreme ce în 2020 au fost 89, respectiv 85 de ordine de protecție în 2021 (față de 59 în anul precedent). 

Chiar dacă nu pot fi întotdeauna puse pe seama violenței domestice, și plecările voluntare de la domiciliu ridică semne de întrebare. Pe acest subiect nu s-a prezentat un bilanț în cifre, însă polițiștii covăsneni au precizat că întâlnesc frecvent cazuri de plecări repetate, care deși se încheie cu găsirea minorului, pun în mișcare o serie de proceduri. 

Sunt niște eforturi extraordinare care se depun. (...) Plecările voluntare nu sunt dispariții. Adică, se supără copilul pe părinți și spune „Mami, tati, am fugit”. Sau lasă un bilet, mesaj și așa mai departe. Demarăm tot felul de activități, îi găsim și îi aducem acasă. Săptămâna următoare: „Mami, tati, am plecat de acasă”. Și există acești copii, unii minori, alții majori care înregistrează repetitiv plecări voluntare. În majoritatea situațiilor unde avem minori, informăm structura de Protecția Copilului, să demareze o anchetă socială să vedem care sunt într-adevăr cauzele acestor plecări repetate. În alte situații, practic teribilismul este cel care determină acești copii să plece de acasă, în general cei între 14 și 18 ani. (...) Dacă din actele pe care le întocmesc autoritățile cu aceste atribuții reiese un anumit comportament să spunem nu violent, dar contrar legii, se dispun cele mai aspre măsuri, se pot înregistra chiar cauze penale. (...) Dacă un copil ne zice că a plecat de acasă că a fost lovit, noi înregistrăm cauză penală”, a declarat inspectorul șef al IPJ Covasna, comisarul șef Liviu Pampu Romanescu. 

Șeful IPJ Covasna spune și că la fiecare caz de plecare voluntară cu minor implicat trebuie să fie consultat și  un psiholog, respectiv că mulți dintre minorii care devin subiecte alte plecărilor voluntare provin din familii vulnerabile. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.