„Lumea grotescă a comunismului din România”, în imagini, la Covasna
Expoziția artistului fotograf Bede Kincső se deschide miercuri
Galeria de Artă „Kádár László” din orașul Covasna va găzdui miercuri, 15 decembrie, începând cu ora 18:00, deschiderea oficială a expoziției numite „Trei culori cunosc pe lume”, semnată de artistul fotograf Bede Kincső.
Cuvântul de deschidere îl va avea Kali Ágnes poet, dramaturg.
Tânăra fotografă Bede Kincső, originară din Covasna, are în portofoliu o serie de reușite remarcabile: „în 2020, a câștigat bursa de fotografie a Asociației Maghiare a Fotografilor, iar în același an, a fost unul dintre cei patru artiști câștigători la concursul Carte Blanche pentru tineri fotografi la cel mai prestigios târg de fotografie din lume, Paris Photo. O expoziție de mare amploare a lucrărilor finaliștilor a fost organizată la Gare du Nord din Paris. Imaginile care tratează procesarea traumelor trans-generaționale au fost și ele selectate de curatorii BredaPhoto în cadrul programului de talente 10 New Talent 2020, așa că imaginile din serie au fost expuse și în Olanda. Fotografiile sale sunt apreciate în presa străină și sunt prezentate și în Blurring the Lines 2020”, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției Observatorul de Covasna.
Despre seria intitulată „Trei culori în lume”, aceeași sursă transmite că ea „înfățișează lumea grotescă a comunismului din România. (...) Titlul disertației se referă la primul rând la imnul Republicii Socialiste Române, pe care creatorul a încercat să-l traducă în limbajul fotografiei și, prin intermediul acestuia, să-i observe și să-i analizeze sensul.
Punctul de plecare al fotografiilor este pe de o parte dilema mereu actuală, eternă: modul în care generațiile cu experiențe istorice diferite pot trăi împreună și coopera în familie și în comunități mai largi. O altă temă a fotografiilor este adaptarea trecutului istoric tensionat al societăților est-europene, moștenirea socialismului într-un context socio-economic și personal radical schimbat. Reflectează asupra problemelor care ne afectează profund și ne interesează pe toți prin modul caracteristic de exprimare și limbajul formal al propriei noastre generații, evocând totodată toposul istoriei culturale, creând o mitologie extrem de autentică, individuală. Atinge cu îndrăzneală și succint tema aleasă și prezintă relația ambivalentă a generației copiilor cu traumele părinților, oferind totodată o secțiune personală a problemelor vechi și noi”.
Bede Kincső s-a născut în 1995 la Covasna, România. A studiat fotografia la Universitatea de Arte Moholy-Nagy din Ungaria, iar anterior cinematografia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este membru al Studioului de fotografie pentru tineret (FFS).
Organizatorii țin să sublinieze că evenimentul se va desfășura cu respectarea reglementărilor sanitare actuale.