SOCIAL 15 martie 2021

La Târgu Secuiesc se pun bazele unui centru modern dedicat copiilor cu nevoi speciale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1609 vizualizări

Asociația Pro Pectus a câștigat o finanțare de aproape 50.000 de euro pentru un proiect care are ca scop principal creșterea calității serviciilor de reabilitare/recuperare și ajutorare pentru 75 copii cu nevoi speciale, cu vârste între 0-6 ani, proveniți din zona Târgu Secuiesc și localitățile limitrofe. „Fii începutul pentru viitor!” este un demers finanțat de Active Citizens Fund Romania. Proiectul are o durată de 18 luni. 

Avem foarte, foarte multe proiecte și idei. (...) Noi lucrăm încă din 2010 cu diferiți copii cu diferite probleme. De exemplu, eu am lucrat pe logopedie și tulburări de învățare, colegii de la kinetoterapie cu diferite prevenții, gimnastică specială, dar de vreo trei ani tot mai multe persoane m-au căutat pentru copii care au nevoie de intervenție timpurie. Nu aveam nici capacitatea, nici specializarea necesară, nici echipamente ca să abordăm problematica, dar ulterior am terminat un curs cu specializarea în autism și intervenție timpurie și de atunci am început să lucrăm cu intervenția timpurie. Vin tot mai multe persoane. Doar că, îmi pare rău să o spun, clădirea pe care o avem este într-o stare foarte proastă și pustie. Am reușit să refacem acoperișul și electricitatea din sponsorizări și donații până acum, dar ca să amenajăm sălile și să achiziționăm echipamentele nu am avut din ce, mai ales în vremurile acestea, când firmele au probleme. Așa că am tot căutat o sursă de finanțare potrivită ca să avem bani și pentru construcții”, ne-a explicat președintele asociației, Sütő Mária Rita. 

Cu ajutorul fondurilor norvegiene câștigate de Asociația Pro Pectus, oferite prin Active Citizens Fund, clădirea unde are sediul organizația va fi reabilitată, iar astfel se va crea un spațiu adaptat la standarde internaționale pentru micuții care au nevoie de diverse terapii și recuperare. Totodată, vor fi organizate și activități de conștientizare în cadrul comunității. 

Se va realiza un proces de conștientizare în rândul a 200 de părinți, se vor îmbunătăți serviciile de recuperare, se va organiza o campanie de conștientizare segmentată pe durata de șase luni: pentru 30 de învățători și profesori din comunitate; cu 20 medici de familie din zonă; un picnic comunitar de o zi cu implicarea comunității din oraș implicând aproximativ 450 de localnici; 3 prezentări organizate pentru 150 de elevi din trei licee locale. Pe parcursul proiectului se va dezvolta capacitatea organizațională a Asociației Pro Pectus, printr-un proces know-how realizat cu organizația parteneră Asociația Prosperitas Vitae Egyesület din Miercurea Ciuc, pentru a crește cunoștințele profesionale a membrilor și voluntarilor asociației”, au mai transmis reprezentanții Asociației. 

Aceștia punctează importanța proiectului, cel mai mare câștigat până acum de Pro Pectus, prin faptul că în regiunea vizată există trei centre de reabilitare pentru adulți, dar niciunul pentru copiii cu nevoi speciale cu vârste între 0-6 ani. 

Acest lucru afectează minimum 125 de copii la nivel micro regional, deși nu există date statistice oficiale în domeniu. Copiii cu nevoi speciale sunt: cu TSA, cu ADHD, cu Sindromul down, cu întârziere în dezvoltarea sistemului nervos, cu tulburări de limbaj, cu scolioză, cu picior plat, născuți prematur, cu dizabilități mentale. Pentru grup țintă nu există nici un serviciu de recuperare în zonă, foarte mulți părinți din motive financiare nu au posibilitatea să frecventeze centrele din Brașov sau Sfântu Gheorghe, călătorind cu copilul bolnav cel puțin 40-60 km. Proiectul deservește copiii și familiile lor provenind din regiunea Târgu Secuiesc, oraș sub 30.000 de locuitori și cele 10 comune din jurul orașului, de unde aplicantul are beneficiari. Aplicantul prin realizarea acestui proiect va asigura un serviciu, care până în acest moment nu există în regiunea Târgu Secuiesc”, se mai arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna. 

Proiectul a fost depus în februarie a anul trecut, iar vestea că a câștigat finanțare a venit în septembrie. De atunci și până recent s-a muncit la birocrație. La finalul lunii ianuarie s-a semnat contractul de finanțare. Potrivit programului proiectului, în primele trei luni se va lucra la pregătirea activităților, în a patra lună încep lucrările de construcții, cu schimbarea geamurilor și achiziția de echipamente, iar din luna a șasea încep activitățile cu copiii. Cu mențiunea că acestea se derulează deja în paralel pentru câțiva copii, în condițiile actuale. 

Tot asociația Pro Pectus a mai câștigat recent un proiect, cu finanțare de la Asociația Bethlen Gábor, pentru fondarea unui centru de zi pentru adulți cu dizabilități. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.