SOCIAL 5 ianuarie 2021

La Întorsura Buzăului, tradiția de Bobotează va fi respectată și în acest an

de Iulia Drăghici - Taraș | 2592 vizualizări

„Avem sprijinul Poliției, al Jandarmeriei și va fi cu pace și cu toate câte trebuiesc”, susține preotul Ciprian Popica

Ca în fiecare an, tradiția de Bobotează este respectată și de data aceasta la Întorsura Buzăului. Evenimentul se va desfășura aproape la fel ca în ceilalți ani, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, preotul întorsurean Ciprian Popica. Ca element de noutate, spune duhovnicul, credincioșii vor purta în permanență masca de protecție cerută de autorități, iar organizatorii se vor asigura că se respectă distanțarea fizică. În același timp, și polițiștii și jandarmii vor fi prezenți pentru asigurarea ordinii publice.  

Preotul Ciprian Popica spune că tradiția trebuie respectată, iar, în acest sens, nu s-au făcut modificări în tot procesul ce are loc în fiecare an de Bobotează. În același timp, reprezentatul Parohiei Creștin Ortodoxe de la Întorsura Buzăului crede că oamenii vor fi responsabili.

„Tradiția-i tradiție, cu atât mai mult trebuie să se desfășoare cum s-a desfășurat și altădată. Dar cu toate câte trebuiesc pentru a fi în siguranță credinciosul care participă la eveniment. Și Sfânta Liturghie se va oficia în Catedrală, să fie spațiu de distanțare. Noi am anunțat și la ultima Sfântă Liturghie că participanții vor trebui să poarte mască și să fie pregătiți pentru aceasta. Vom merge cu alaiul, vor păstra distanța care trebuie și ca să nu blocăm circulația pe DN mergem pe strada Bisericii, pe lângă Buzău. Pe urmă, acolo se va așeza apa în butoaie pentru sfințire și toate câte trebuiesc împlinite”, a spus, marți, pentru Observatorul de Covasna, preotul Ciprian Popica.

Forțele de ordine vor supraveghea întregul eveniment

Așadar, miercuri, 6 ianuarie a.c., după Sfânta Liturghie, credincioșii vor pleca spre zona Camping din Întorsura Buzăului pentru a asista la sfințirea apei din Râul Buzău. Conform preotului din oraș, credincioșii și-au dorit ca tradiția să fie respectată și în acest an.

„Nu am primit nicio oprire în ceea ce înseamnă lucrarea aceasta și nu văd care ar fi pericolul anul acesta ca să se împlinească sfințirea apei. Au fost semnalele credincioșilor care și-au dorit, care tot timpul ne-au spus că se păstrează distanța și că e în aer liber și că ei sunt conștienți. Vor veni cu mască și sunt în bună rânduială. Avem sprijinul Poliției, al Jandarmeriei și va fi cu pace și cu toate câte trebuiesc”, ne-am mai spus Ciprian Popica. 

Totodată, acesta a precizat că la Întorsura Buzăului nu se oferă direct sticlele cu aghiasmă, ci după ce apa este sfințită, fiecare credincios își ia câtă aghiasmă are nevoie.

„Oamenii își aduc sticlele, noi sfințim aghiasma și pe urmă ei își iau de acolo de la robinet. Așa este la noi tradiția”, a concluzionat preotul Ciprian Popica.

La fel ca la Întorsura Buzăului, și la Sfântu Gheorghe Catedrala Ortodoxă se pregătește de Bobotează.

Despre cum s-a desfășurat întregul eveniment și impresiile participanților, veți putea citi pe CovasnaMedia.ro joi, 7 ianuarie.

David Leonard Bularca

Foto: Arhivă, Gheorghiță Bran– ianuarie 2018. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.