ACTUALITATE 5 ianuarie 2021

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe se pregătește de Bobotează

de Daniela Luca | 896 vizualizări

Vor fi sfințiți aproape 2.500 de litri de apă

Preoții de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe au pregătit 2.000 de sticle cu agheasmă care vor fi împărțite enoriașilor miercuri, de Bobotează. Preotul Flavius-Filip Farcas ne-a declarat că va fi sfințită și apa din butoaie, după Sfânta Liturghie, astfel că în total credincioșii vor avea la dispoziție aproape 2.500 de litri de apă, cantitate care va fi de ajuns, după cum arată experiența anilor trecuți. Totodată, cei care vor veni la biserică trebuie să respecte toate măsurile impuse de pandemie.

Ca în fiecare an, la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului Sfântu Gheorghe, preoții vor ține slujba de Bobotează care va fi urmată de împărțirea apei sfințite. Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30, iar slujba de sfințire a apei va avea loc după ora 11:00.

„Se va desfășura totul ca în alți ani, cu excepția faptului că acum se vor respecta toate măsurile care se impun. În biserică lumea poartă mască, se păstrează distanța. Au fost sfințiși astăzi 1.000 de litri de apă care sunt puși în sticle de jumătate și vor fi împărțite credincioșilor, iar mâine, după Sfânta Liturghie o să sfințim iarăși butoaiele pe care le avem special pregătite și vor rămâne în biserică, iar fiecare credincios poate să treacă și să își mai ia dacă nu ajung cele 2.000 de sticle pe care le pregătim noi. În butoaie vor fi 1.000-1.500 de litri, deci în total vor fi în jur de 2.500 de litri. E aceeași cantitate ca în alți ani, pentru că lumea chiar dacă nu va fi atât de multă la slujbă mâine, biserica va fi deschisă și după slujbă și pot trece credincioșii în liniște să își ia agheasma și să o ducă la casele lor. Am luat măsurile ca să ajungă pentru toată lumea. Când am mers din casă în casă am fost întrebați de credincioși și am văzut dorința lor de a veni la biserică și de a participa la slujbă și atunci noi o să facem în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită”, ne-a spus marți preotul Flavius-Filip Farcas.

Totodată, în perioada 2-6 ianuarie, preoții merg din casă în casă cu prilejul Bobotezei pentru a sfinți locuințele credincioșilor. Și în acest an, oamenii i-au primit cu deschidere și au demonstrat nevoia unei apropieri de biserică și Dumnezeu, spune preotul Flavius-Filip Farcas.

„S-a desfășurat totul foarte bine. Am sfințit din pragul casei, iar dacă persoana respectivă ne-a solicitat și în casă, am intrat, dar la fel, cu măsurile care sunt impuse, cu mască de protecție și a intrat doar preotul. Cântăreții au rămas pe casa scării. Nu am avut niciun incident neplăcut și credincioșii au fost receptivi”, a mai adăugat preotul.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. 

Sursa foto: arhivă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.