SOCIAL 5 august 2019

Județul Covasna, inclus într-un program gratuit pentru depistarea cazurilor de tuberculoză

de Iulia Drăghici - Taraș | 734 vizualizări

Proiectul va debuta în septembrie

Județul Covasna va fi inclus, alături de Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita, într-un program gratuit pentru depistarea cazurilor de tuberculoză. Ministerul Sănătății lansează proiectul în condițiile în care România are cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Acțiunile vor începe în septembrie și vor fi coordonate de la Târgu Mureș.

În prima etapă va fi selectat un grup țintă din rândul populației vulnerabile, având prioritate persoanele de la țară, cele fără adăpost, care suferă de dependența de alcool, droguri, respectiv deținuții, informează Radio România Actualități. 

Cu acest program de depistare, de screening precoce, se dorește, la nivel național, să depistăm, dacă se va putea, ceea ce este o premieră la nivel național, tuberculoza latentă. Înseamnă că este o tuberculoză care încă nu este cunoscută, nu este diagnosticată și nu are manifestări clinice, pentru că știm foarte bine pacienții se prezintă la medic doar momentul în care deja apar simptomele. Oricine din populație se poate adresa ca să facă aceste metode de depistare precoce a tuberculozei, sută la sută gratuite. În Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna, programul va debuta în luna septembrie și se va încheia în anul 2023”, a declarat directorul medical al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ianoși Edith, pentru sursa citată. 

România este țara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. Peste 11.600 de îmbolnăviri au fost înregistrate anul trecut, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.

Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822 de cazuri), Iași (599 de cazuri) și Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri). 

Programul de depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, beneficiază de fonduri de la Ministerul Sănătății și fonduri europene. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.