SOCIAL 9 aprilie 2020

Județele Covasna și Brașov, vecine de ajutor împotriva coronavirusului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2736 vizualizări

Chiar dacă s-a stabilit că SJU Covasna este spital suport COVID-19, încă se lucrează pe unele aspecte de gestionare a cazurilor medicale 

Situația în dinamică în ceea ce privește pandemia de coronavirus a făcut ca Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din municipiul Sfântu Gheorghe să schimbe deja a treia oară planurile de acțiune și de organizare la nivel de unitate medicală. Cel mai recent motiv este că a primit un nou statut prin ordin ministerial, acela de spital suport COVID-19, pentru pacienții din județul Covasna, dar și pentru cei din Brașov. 

Ceea ce înseamnă, potrivit managerului spitalului județean, András-Nagy Róbert, că la Sfântu Gheorghe vor fi tratați doar pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus din județ, dar și pacienți infectați cu SARS-COV2 care au și alte patologii asociate din Brașov. 

„Spitalul Județean a devenit spital suport atât pentru județul Covasna, cât și pentru județul Brașov. Și până acum am fost spitalul din județ de prima linie pentru managementul pacienților confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Pe lângă acest lucru s-a extins statutul spitalului și în ceea ce privește spitalul suport. Până ieri, spital suport a fost cel din Târgu Secuiesc. Acum suntem noi, respectiv și pentru Brașov. Ce înseamnă acest lucru? Pacienții confirmați pozitiv internați în spitalele din Brașov, la care se asociază o altă boală, patologie, adică face cineva o apendicită, face o ocluzie, are o pancreatită, trebuie operat, trebuie transportați la Sfântu Gheorghe. (...) Nașterile non-corona vor fi preluate de Târgu Secuiesc, în funcție de competența lor. Dacă este o naștere sub 1.400 de grame, se duce și acesta la Brașov, ca și pe timp de „pace”, dacă îmi permiteți această formulare”, a explicat miercuri, într-o conferința de presă, managerul. 

Acest ordin vine din nou cu multe alte chestiuni de pus la punct în vederea unei bune funcționări a circuitului medical, dar se propun ca soluții să fie aduși la Sfântu Gheorghe medici ginecologi din Brașov.  

Deocamdată un semn de întrebare doar din punctul de vedere al organizării este ce facem cu Obstetrica- Ginecologia, pentru că și în această situație noi suntem spitalul suport în județ și pentru județul Brașov. Eu sper ca în zilele următoare și până luni să putem definitiva. Avem discuții în această privință cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brașov. Luăm în calcul dirijarea de medici din Brașov, către spitalul nostru, cu care să putem constitui linia de gardă în Obstetrică-Ginecologie, ca să putem efectua nașterile COVID pozitiv. (...) Lucrăm și la un criteriu pe fundamente medicale, noi și spitalul din Brașov, ca să stabilim niște criterii în baza cărora să diferențiem pacienții în funcție de partea de suspiciune de coronavirus. Ce înseamnă acest lucru: urgențele non-corona se duc la Brașov și Târgu Secuiesc, în funcție de gravitatea acestora. Cazurile grave se duc la Brașov, cazurile ușoare se duc la Târgu. Triajul despre care am vorbit este pentru a stabili modalitatea și conduita următoare în ceea ce privește traseul pacientului. Dacă suspiciunea este una rezonabilă, atunci nu putem să tratăm ca și cazul non-corona, ci trebuie să îl tratăm noi în spitalul nostru”, a mai explicat András-Nagy Róbert.

Cât despre „noua modificare a schimbării”, managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe spune că este binevenită, mai ales că mai multe forțe aduse în comun pot aduce soluții mai bune în tratarea pacienților.   

N-aș zice că ar fi o surpriză (n.red. numirea de spital suport), surpriza a fost că nu am fost anunțați direct de cei care au luat o decizie. Mi se pare oricum o decizie bună în sensul concentrării resurselor într-un singur loc. Toate ghidurile internaționale fac această recomandare. Eu văd în lucrul acesta două chestiuni importante: unu – urgențele majore ale județului care nu au legătură cu noul coronavirus pot fi rezolvate la Brașov și doi – era și cazul ca managementul acestei situații să fie unul integrat, în sensul că mai multe spitale din mai multe județe să se asocieze pentru că astfel, cu forțe comune putem găsi soluții mult mai bune pentru pacienții noștri”, este de părere András-Nagy Róbert. 

Încă de când a fost declarată pandemia de coronavirus, Spitalul Județean a început pregătirile pentru a primi pacienții COVID-19. În primă fază, clădirea de Boli Infecțioase a fost desemnată să preia toate cazurile cu această boală. Ulterior, pe măsură ce numărul cazurilor a crescut, clădirea principală a spitalului a devenit spațiu de tratare a pacienților confirmați, iar cea de Boli Infecțioase pentru suspecți. În final, de marți a început un al treilea plan de organizare, iar acum se pare că tot spitalul va trebui să se conformeze cu noul statut de spital suport COVID. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.