SOCIAL 29 iunie 2018

Joaca, punctul de legătură dintre copiii români și maghiari

de Geanina Lupșa | 3090 vizualizări

Administratorii cafenelei Szimpla organizează numeroase activități distractive, care vor aduce împreună copiii de etnie maghiară și română

Copiii români și maghiari vor fi călăuziți într-o atmosferă de veselie și joc, prin programul „Activități pentru copii”, organizat de administratorii cafenelei Szimpla din Sfântu Gheorghe. Părinții își pot aduce micuții cu vârste cuprinse între 7-12 ani la sediul cafenelei din oraș, pentru a lua parte la numeroasele activități ce se vor derula începând cu data de 2 iulie până în data de 7 septembrie, de luni până vineri între orele 10:00-14:00.

Copilăria trebuie să fie plină de râsete și jocuri, iar dorința celor de la Szimpla este tocmai aceasta, ca orice copil să trăiască asemenea bucurii, joaca să fie o experienţă mai bogată, iar învățarea să se facă prin joc.

Cluburi de lectură, ateliere de olărit, de reciclare creativă, expoziții de desen și pictură sunt doar câteva dintre activitățile pe care micuții le vor desfășura, pe timpul vacanței de vară, începând cu 2 iulie până în data de 7 septembrie, prin programul „Activități pentru copii”.

„Mentalitatea noastră exclude diferențele de etnie”

În cadrul acestor activități nu se va ține cont de prejudecăți, căci copilașii vor fi conduși într-o lume în care tot ceea ce contează este distracția, deprinderea unor abilități, un univers în care barierele lingvistice și granițele religioase nu-și găsesc locul. Așadar, toate activitățile vor fi bilingve.

„Și locația și mentalitatea noastră exclude diferențele de etnie, religie. Om să fii, doar asta contează”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, administratorul cafenelei Szimpla, Józsi Kinga.

Activitățile sunt dedicate tuturor copiilor cu vârste între 7-12 ani, iar programul va fi cuprins între orele 10:00-14:00, de luni până vineri.

„Ne-am gândit să organizăm diferite activități pentru copii cu vârste cuprinse între 7-12 ani, prin care învață anumite lucruri, deprind anumite abilități, se distrează și trece timpul mai ușor și pentru copii, dar și pentru părinții ce își vor ști copiii în siguranță. Începând de la lucrul manual, până la a produce anumite dulciuri care se fac foarte ușor, dar și elemente de bază de chimie și electronică, să vorbim despre cum se montează anumite chestii”, ne-a mai spus Józsi Kinga.

O limonadă, o prăjitură și apă pentru fiecare copil

Costurile pe care părinții le vor achita sunt strict legate de consumația copilului din cele patru ore: o limonadă, o prăjitură și apă.

„Noi ne-am gândit doar la o sumă ce reprezintă consumul copiilor: fiecare copil o să primească o limonadă, o prăjitură și apă, deci efectiv noi nu vrem să facem bani din treaba asta”, a mai adăugat Józsi Kinga.

Activitățile vor fi accesibile tuturor copiilor

Activitățile ce urmează să se desfășoare pe timpul vacanței de vară, vor fi în așa fel gândite de către organizatori, încât să fie accesibile tuturor copiilor, indiferent de abilitățile lor, deoarece la acestea vor lua parte atât copii de 7 ani, cât și cei de 12 ani. Micuții vor fi în permanență asistați de către echipa de voluntari, care va asigura buna desfășurare a jocurilor.

„O să organizăm activitățile în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea, să plece câștigați de aici, să nu aibă sentimentul că nu poate să facă acel lucru, deci să nu aibă frustrări copilul când pleacă de aici că el nu poate să facă activitatea respectivă”, ne-a mai declarat administratorul cafenelei.

Cum se redactează o scrisoare?

Tot în cadrul acestui program, copiii vor învăța cum se redactează o scrisoare și ce trebuie să exprime aceasta.

„Încercăm ca totul să aibă un impact asupra lor, deci când pleacă de aici, eu mi-aș dori să fie copii care să revină, să treacă prin diferite tipuri de activități, iar la sfârșitul verii să aibă un plus din toată treaba asta. O să desenăm, o să pictăm. O să avem expoziție de desen, de pictură, vom avea și tot felul de jocuri. Vom desena pe podea sau pe jos. Vom confecționa împreună tot felul de elemente decorative, vom face scrisori împreună, ce înseamnă să scrii o scrisoare bunicilor, o să le putem la poștă, mergem împreună să punem la poștă acele scrisori și le trimitem bunicilor, rudelor. Sunt copii care acum, în era internetului, nu știu ce este aia o scrisoare, o felicitare”, a mai adăugat aceasta.

Accesul la telefon, strict interzis pe parcursul activităților

Pe parcursul celor 4 ore, copiii nu vor avea acces la telefoane, deoarece se află acolo pentru a interacționa, nu pentru a rămâne conectați într-o lume virtuală. Cărțile de povești vor fi cele ce vor lua locul telefoanelor mobile. Un pas spre dezvoltarea creativității copiilor îl va reprezenta ora dedicată redactării unor povești. Un eseu, o poveste sunt mijloace eficiente în formarea deprinderilor de a conversa.

„Să fii mai bun decât cel care ai fost ieri”

Organizatorii acestui program sunt de părere că în cadrul acestor activități, copiii vor fi îndrumați și motivaţi să se autodepășească, nicidecum să fie într-o competiție unul cu celălalt. Tocmai de aceea, în cadrul acestui program nu vor exista concursuri, ci doar jocuri interactive din care fiecare să iasă câștigător.

„Nu vor exista concursuri, vor fi jocuri în care toată lumea să simtă că a câștigat, nu va exista clasament, calificativ. Trebuie să fii mai bun decât cel care ai fost ieri, aceasta este ideea, să nu intrăm în competiție cu ceilalți. Dacă tu încerci să te autodepășești, evident că vei fi mai bun decât cel care ai fost anul trecut”, ne-a mai comunicat Józsi Kinga.

Pentru mai multe informații cu privire la programul „Activități Szimpla pentru copii”, puteți accesa https://www.facebook.com/events/1303280653137327/ .

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.